avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire firma asigurari auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire firma asigurari auto

am avut un eveniment rutier fara vinovatia mea.am primit asigurarea soferului vinovat si am probleme cu firma de asigurare(nu plateste paguba) sub pretextul ca am ITP-ul expirat la masina mea desi eu nu sunt vinovat de producerea accidentului. ce pot sa fac? pe ce se bazeaza cind invoca acest motiv(daca exista temei legal)?
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 12:30, 9 Iunie 2011
Dar in momentul evenimentului aveati valabil ITP.??
Daca nu, este interpretabil...de catre instanta, nu cred ca ar fi un motiv elogvent sa nu va plateasca daunele suferite, daca masina era functionabila, si nu avea defectiuni.
Cei de la daune se bazeaa pe urmatoarele: art.10 din OUG 195 care prevede ca este interzisa punerea in circulatie a autov. care au ITP-ul expirat, adica nu aveati drept de circulatie.
Neavind drept de circulatie nu aveti dreptul de de a primi despagubirea.
Dar in Ord. 5 al CSA nu se face nici o referire la conditiile tehnice pe care trebuie sa le indeplineasca autov. pagubit, ba mai mult in Cap. II -Riscurile acoperite si excluderile la art. 26, paragraful 2 -alin. 2 se specifica ca se acorda despagubiri pt. accidentele provocate de autov. care nu au respectat obligatiile legale de ordin tehnic cu privire la starea si siguranta vehiculului respectiv.
Adica daca cel care loveste (asiguratul care nu are ITP) beneficiaza de protectia RCA-ului de ce nu si pagubitul?
Faptul ca ati circulat cu ITP-ul expirat este problema politiei si nu a firmei de asigurare atata timp cat politia a gasit vinovat pe celalalt participant la trafic. Faceti o reclamatie la CSA si daca nu rezolvati problema chemati la conciliere asiguratorul si solicitati sa-si motiveze refuzul. Apoi pregatiti-va de instanta in care vi se vor cere pe langa alte documente si raspunsul de la CSA si raspunsul scris de la conciliere. Cautati sa va angajati un avocat specializat pe probleme de daune din asigurari si demarati procesul.
Plata despagubirilor este reglementata prin ordinul CSA, nu de Codul rutier. Faptul ca inspectorul invoca prevederi din Codul rutier pentru justificarea neplatii despagubirii constituie un abuz.
Au intr-adevar dreptul sa refuze plata acestui dosar intr-ucat dvs. nu aveati ITP valabil

Alte discuții în legătură

Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)
Refuz plata rca - ce pot face? lyv lyv In luna dec. 2010 am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. M-am prezentat la asiguratorul celui vinovat, impreuna cu vinovatul, pentru a ... (vezi toată discuția)
accident cu itp expirat dana7711 dana7711 Sambata intr un sens giratoriu eu cedand trecerea altu din spate poc in mine. Am incheiat o intelegere amiaila.Treaba e ca eu am ITP expirat. Azi am fost la ... (vezi toată discuția)