avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... refuz plata rca - ce pot face?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

refuz plata rca - ce pot face?

In luna dec. 2010 am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. M-am prezentat la asiguratorul celui vinovat, impreuna cu vinovatul, pentru a incheia intelegerea amiabila ( acesta recunoscand ca el este vinovatul ), iar in momentul intocmirii dosarului de daune, inspectorul a observat ca i-mi expirase ITP-ul de vreo 2 saptamani ( sincer nu am stiut ca expitase ) si m-ia comunicat ca ii pare rau dar nu poate sa deschida dosar de daune. Eu l-am intrebat ce treaba are una cu alta, ca nu sunt eu cel vinovat care nu a acordat prioritate, dar daca asa stau lucrurile l-am rugat sa-mi comunice in scris in baza carei legi a hotarat el asta, iar daca are dreptate dupa ce voi verifica, accept si varianta - ghinion in viata. S-a enervat d.l inspector rau de tot si m-ia spus ca daca il iau asa el i-mi va deschide dosar de daune si oricum va fi respins la plata. L-am rugat inca o data ca raspunsul sa fie in scris si sa se faca referire la articolul de lege care reglementeaza hotararea luata de asigurator. Dupa un timp , dapa ce am vazut ca nu sunt contactat in nici un fel de asigurator, m-am prezentat la sediul lor, iar dl. inpector a dat un tel. - probabil sefului, dupa care s-a asezat la calculator si a modificat o adresa tip, in care m-ia dat raspunsul: conform expertizei extrajudiciare, a dinamicii producerii accidentului si a declaratiei soferilor, accidentul nu s-a produs asa cum sustinem, in consecinta se respinge la daune dosarul. Am cerut mai multe detalii despre dosar dar m-ia spus ca nu este obigat sa-mi dea si nu am decat s-ai dau in judecata. Acum intreb si eu ce pot sa fac? S-ai dau in judecata? - am vreo sansa? ca nu ma m-ai mira nimic . Paguba este destul de mare si l-am intrebat pe dl. inspector de ce nu a respins dosarul pe motiv ca am RCA-ul expirat? Ce sfaturi imi puteti da, ca sunt c-am dezamagit de situatie si nu stiu in cotro sa o apuc - sunt si fara masina si nevinovat pe deasupra. Daca intradevar asa prevede legea ca daca ai RCA-ul expirat, in caz de accident nu esti despagubit, nu am alta varianta si accept situatia.
Cel mai recent răspuns: pop sorin , utilizator 18:43, 31 Ianuarie 2011
Angajati-va avocat; aveti sanse de castig!

Succes!
Din pacate, din experienta va spun ca atat pentru daunele pe CASCO cat si pt RCA in cazul in care nu exista ITP valabil ...societatea de asigurari poate sa nu acorde daune.
Daca ar cere despagubirea pe Casco propriu, ar fi respins pe motiv de excludere, culpa asiguratului, etc; pe RCA-ul celui vinovat nu se poate nega faptul ca dauna exista; ramane de stabilit vinovatia, ceea ce s-ar putea realiza si printr-o expertiza, daca cel autodeclarat vinovat in prima instanta isi schimba pozitia.
Eu dau sanse peste 50% de castig lui "lyv". Merita demarata actiunea, intai cu o notificare.
Din experienta va pot spune ca daca nu exista legatura de cauzalitate intre defectiunile masinii si accidentul in sine , asiguratorul celui vinovat va trebui sa plateasca, cu atat mai mult cu cat cel fara ITP nu este vinovat de accident.Faceti reclamatie la CSA, apoi chemati la conciliere asiguratorul cu pricina si in mod sigur nu veti ajunge la o intelegere cu el . Angajati-va un avocat specializat pe probleme de dauna din asigurari si actionati firma raspectiva de asigurari in instanta si veti avea castig de cauza. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
albastrel_2 a scris:

Din pacate, din experienta va spun ca atat pentru daunele pe CASCO cat si pt RCA in cazul in care nu exista ITP valabil ...societatea de asigurari poate sa nu acorde daune.

Aveti perfecta dreptate cu experienta! Un ITP expirat este un pai de care se agata imediat orice inspector de dauna, in speranta ca intimideaza/dezarmeaza pagubitul si il face sa se lase pagubas.Aceasta practica este contrara prevederilor legale in materie , intrucat starea tehnica nu poate influenta, decat in conditii tehnice justificabile, cel mult procentual, implicarea pagubitului, si numai daca a influentat asupra dinamicii accidentului.

Alte discuții în legătură

Despagubire firma asigurari auto romandorin romandorin am avut un eveniment rutier fara vinovatia mea.am primit asigurarea soferului vinovat si am probleme cu firma de asigurare(nu plateste paguba) sub pretextul ca ... (vezi toată discuția)
Rca BOBY25 BOBY25 am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)
Refuz despagubire cristian_conea cristian_conea Situatia mea este: la inceputul lui dec.2010 am fost lovit din spate de un autoturism cu RCA la societatea G; am fost impreuna cu soferita vinovata la sediul ... (vezi toată discuția)