In luna dec. 2010 am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. M-am prezentat la asiguratorul celui vinovat, impreuna cu vinovatul, pentru a incheia intelegerea amiabila ( acesta recunoscand ca el este vinovatul ), iar in momentul intocmirii dosarului de daune, inspectorul a observat ca i-mi expirase ITP-ul de vreo 2 saptamani ( sincer nu am stiut ca expitase ) si m-ia comunicat ca ii pare rau dar nu poate sa deschida dosar de daune. Eu l-am intrebat ce treaba are una cu alta, ca nu sunt eu cel vinovat care nu a acordat prioritate, dar daca asa stau lucrurile l-am rugat sa-mi comunice in scris in baza carei legi a hotarat el asta, iar daca are dreptate dupa ce voi verifica, accept si varianta - ghinion in viata. S-a enervat d.l inspector rau de tot si m-ia spus ca daca il iau asa el i-mi va deschide dosar de daune si oricum va fi respins la plata. L-am rugat inca o data ca raspunsul sa fie in scris si sa se faca referire la articolul de lege care reglementeaza hotararea luata de asigurator. Dupa un timp , dapa ce am vazut ca nu sunt contactat in nici un fel de asigurator, m-am prezentat la sediul lor, iar dl. inpector a dat un tel. - probabil sefului, dupa care s-a asezat la calculator si a modificat o adresa tip, in care m-ia dat raspunsul: conform expertizei extrajudiciare, a dinamicii producerii accidentului si a declaratiei soferilor, accidentul nu s-a produs asa cum sustinem, in consecinta se respinge la daune dosarul. Am cerut mai multe detalii despre dosar dar m-ia spus ca nu este obigat sa-mi dea si nu am decat s-ai dau in judecata. Acum intreb si eu ce pot sa fac? S-ai dau in judecata? - am vreo sansa? ca nu ma m-ai mira nimic . Paguba este destul de mare si l-am intrebat pe dl. inspector de ce nu a respins dosarul pe motiv ca am RCA-ul expirat? Ce sfaturi imi puteti da, ca sunt c-am dezamagit de situatie si nu stiu in cotro sa o apuc - sunt si fara masina si nevinovat pe deasupra. Daca intradevar asa prevede legea ca daca ai RCA-ul expirat, in caz de accident nu esti despagubit, nu am alta varianta si accept situatia.
Se vede clar ca asiguratorul cauta "nod in papura" pentru a nu plati despagubirea. Actionati-i in judecata. Mai intai contestati expertiza extrajudiciara efectuata la cererea asiguratorului. Nu uitati de concilierea directa. Este obligatorie.
cat priveste despagubirile din RCA, in legea asigurarilor si in normele speciale nu exista o dispozitie legala care sa conditioneze plata de verificarea ITP a autoturismului celui pagubit!
Ceea ce trebuie sa stiti ca dupa concilierea directa (f bine aratat de Cioan) pt a actiona in instanta sunteti obligat la plata taxei de timbru raportat la valoare.
Trebuie sa stiti EXACT ce suma pretindeti....pt asta cereti un deviz de la un service autorizat. Este deosebit de important.
Cat priveste ''expertizele'' extrajudiciare comandate de cei de la asigurari (antifrauda) sunt prea putin relevante. Ca sa intelegeti mai bine: un asa numit expert se uita la poze si zice ''da'' sau ''nu''....expertul nu raspunde de acel raspuns ci are rolul de a favoriza soc. de asig. Nu va imaginati ca e vb de o expertiza reala.
Toata tevatura: 90 zile pt investigatii, expertiza extrajudiciara, conciliere directa, primul termen de judecata....toate aceste termene sunt dezarmante....dar asta e in Romania.
Ceea ce trebuie sa stiti : conform normei in viguoare, respectiv Ordinul csa 5/2010 prevede 36% / an penalitati din partea soc. de asig. catre dvs.
...cel putin vine ca o alinare. Deasemenea e bine sa stiti sa cereti dobanda legala (aprox.6%/an) .
Astfel nu amanati, tegiversati....cautati un avocat de specialitate (nu va multumiti cu primul care iese in cale) si procedati in consecinta.
Rca
BOBY25
am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)