avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere tentativa omor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere tentativa omor

la tentativa de omor cum se calculeaza prescrierea si de cand incepe sa curga?
5 ani plus condamnarea definitiva si curge de la data condamnarii?
sau 5 ani plus jumatatea pedepsei si curge din momentul condamnarii definitive?
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 13:49, 6 Iunie 2011
Inteleg ca exista o hotarare definitiva de condamnare, asa dar este vorba despre prescriptia executarii pedepsei.Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Cat ati primit? Intreb fiindca nu stiu daca este vorba despre tentativa la omor simplu sau calificat.In orice caz, jumatate din limitele pedepsei pentru faptul consumat.
Da, 5 ani plus durata pedepsei ce urma a fi executata.
Aveti totusi in vedere faptul ca ar putea fi intrerupt cursul prescriptiei prin orice act facut de catre organele judiciare in vederea prinderii dvs. , a arestarii pentru a va executa pedeapsa. Dupa intrerupere incepe un nou termen de prescriptie.
este vorba despre nepotul meu, iar condamnarea e de 4 ani sau 4 ani jumate.

nu inteleg formularea asta "jumatate din limitele pedepsei pentru faptul consumat"

pana la prescriere se mai poate face ceva?
Limitele de pedeapsa sunt ceel prevazute de lege pentru fiecare infractiune in parte, vin functie de gradul de pericol social .In cazul infractiunii de omor, limitele de pedeapsa se situeaza intre 10 si 20 de ani.Fiindca nepotul dvs. a savarsit doar o tentativa , aceste limite se reduc la jumatate, deci, de la 5 la 10 ani.In functie de circumstantele care atenueaza sau agraveaza fapta, se individualizeaza judecatoreste pedeapsa, astfel incat inculpatul poate primi o pedeapsa situata intre 5 si 10 ani.Daca a primit 4 ani sau 4 ani si jumatate, inseamna ca au fost retinute circumstante atenunate( de pilda, lipsa antecedentelor penala, provocarea , etc, siunt circumstante atenuante).
Pana la prescrierea pedepsei ceea ce ar putea face ar fi sa fie cuminte, sa nu incalce legea si sa nu comite vreo fapta antisociala, altfel, risca o noa pedeapsa, pentru care se va retine starea de recidiva postcondamantorie , iar a doua pedeapsa va fi cu mult sporita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare nesolicitata melinaR melinaR am si eu o rugaminte la cei cu experienta ,,avocatii,, nepotul meu are o condamnare de 7 ani jumate din care a facut 5 ani pentru tentativa de omor ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp se sterge cazierul si care sunt conditiile sfinxul sfinxul buna pentru toti am fost condamnat in 1997 la 3,2 ani in lipsa pentru furt auto ajutat de un prieten ,am fost condamnat in lipsa si pedeapsa sa prescris ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca cypryus_2007 cypryus_2007 buna ziua.am avut o condamnare de 7 ani.am fost arestat in 1998 decembrie si eliberat conditionat in 2003 iulie.termenul a trecut in 2005.dupa vechiul cod ... (vezi toată discuția)