avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii repau saptamanal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

repau saptamanal

Buna ziua
La persoanele angajate cu 4ore/zi repartizare inegala care lucreaza de marti pana sambata de exemplu cum se calculeaza orele lucrate sambata? Se da vreun spor? Zilele de repaus sunt duminica si luni.
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
dissy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 7 Iunie 2011
Pentru orele lucrate sambata se acorda sporul aferent orelor ce se lucreaza in timpul weekendului, acest spor difera in functie de ramura de activitate in care se incadreaza societatea respectiva.
Repausul saptamanal se acorda in felul urmator: 2 zile consecutive in perioada luni-duminica a aceleiasi saptamani. Daca zilele de repaus sunt asa cum ati spus duminica si marti nu se considera repaus saptamanal corect dpdv legal deoarece nici nu sunt consecutive si nici nu sunt in cadrul aceleiasi saptamani.
Liberele sunt duminica si luni. Va rog sa imi precizati unde anume este specificat ca cele doua zile libere consecutive se acorda in cadrul aceleiasi saptamani. Va multumesc
Conform art. 137 alin 1. "repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive.."
Acest lucru se interpreteaza in aceeasi saptamana trebuie sa ai doua zile consecutive, iar saptamana se considera de luni-duminica. Aceasta interpretare o da si ITM-ul.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
ContSters189303, utilizator
dissy a scris:

Liberele sunt duminica si luni. Va rog sa imi precizati unde anume este specificat ca cele doua zile libere consecutive se acorda in cadrul aceleiasi saptamani. Va multumesc



Articolele 137 - 138 din Codul Muncii prevad cum se acorda repausul saptamanal.
Indiferent in ce alte zile din saptamana ar efectua zilele de repaus, daca ele nu sunt sambata si duminica, trebuie sa le acordati un spor la salariu.
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2). ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GABRIEL1960 GABRIEL1960 Se pot efectua ore suplimentare in limita a 48 ore saptamanal fara obligatia angajatorului de a acorda repaos 48 ore consecutive? Daca da in ce mod? Precizez ... (vezi toată discuția)
Regulament intern pentru un restaurant suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui trecut programul de lucru al unui restaurant in Regulamentul intern.....salariatii lucreaza de la 10 la 22 apoi au o zi ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele de repaus saptamanal SLDTimisoara SLDTimisoara va rog sa ma lamuriti daca o persoana lucreaza simbata trebuie sa i se acorde timp liber platit,la 8 ore lucrateprimeste 16 ore libere platite in termen de 60 ... (vezi toată discuția)