Daca pe un CF al unui apartament este notat la sarcini un uzufruct viager, iar nudul proprietar doreste sa ipotecheze acest aparatament este obligatoriu acordul uzufructuarului?
Consider ca nudul proprietar mai are elementul abusus in baza caruia poate dispune de acel bun in sensul vanzarii sau grevarii de sarcini in mod liber, dar fara a aduce atingere drepturilor uzufructuarului. Astfel, contractarea unui credit pe care sa-l garanteze cu acel imobil nu cred ca ar trebui sa se impiedice de refuzul uzufructuarului.Sau ma insel?
Prin uzufruct se intelege faptul ca vanzatorul isi pastreaza pe tot timpul vietii dreptul de a folosi in exclusivitate si netulburat, cum va crede de cuviinta, locuinta vanduta. El poate sa inchirieze, sa realizeze venituri fara obligatia de a le restitui cumparatorului, adica proprietarului. Uzufructuarul nu are voie sa faca lucrari fara acordul proprietarului, exceptie facand lucrarile urgente, neprevazute, care necesita in mod obiectiv o interventie. Pentru aceasta poate cere proprietarului contravaloarea reparatiilor efectuate.
In cazul in care proprietarul instraineaza la randul sau proprietatea, aceasta instrainare se face cu mentinerea clauzei de uzufruct cu care a cumparat-o si el.
In cazul dvs.puteti vinde dar cu mentinerea clauzei de uzufruct, puteti ipoteca insa cu acordul uzufructuarului (el locuieste in casa si va ramane pe drumuri daca nu platiti ratele).
Este obligatoriu acordul uzufructuarului în cazul ipotecii, dar numai dacă banca este de acord cu admiterea unei garanţii ipotecare a unui imobil grevat cu aceasta sarcina. ;)
De obicei bancile nu accepta garantii imobiliare daca imobilul este grevat de sarcini, respectiv de uzufruct viager. Insa daca, totusi, gasiti o banca care sa accepte, este necesar acceptul uzufructuarului.