avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sarcini pe cf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sarcini pe cf


Daca pe un CF al unui apartament este notat la sarcini un uzufruct viager, iar nudul proprietar doreste sa ipotecheze acest aparatament este obligatoriu acordul uzufructuarului?
Consider ca nudul proprietar mai are elementul abusus in baza caruia poate dispune de acel bun in sensul vanzarii sau grevarii de sarcini in mod liber, dar fara a aduce atingere drepturilor uzufructuarului. Astfel, contractarea unui credit pe care sa-l garanteze cu acel imobil nu cred ca ar trebui sa se impiedice de refuzul uzufructuarului.Sau ma insel?










Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 15:08, 20 Iulie 2008
Prin uzufruct se intelege faptul ca vanzatorul isi pastreaza pe tot timpul vietii dreptul de a folosi in exclusivitate si netulburat, cum va crede de cuviinta, locuinta vanduta. El poate sa inchirieze, sa realizeze venituri fara obligatia de a le restitui cumparatorului, adica proprietarului. Uzufructuarul nu are voie sa faca lucrari fara acordul proprietarului, exceptie facand lucrarile urgente, neprevazute, care necesita in mod obiectiv o interventie. Pentru aceasta poate cere proprietarului contravaloarea reparatiilor efectuate.
In cazul in care proprietarul instraineaza la randul sau proprietatea, aceasta instrainare se face cu mentinerea clauzei de uzufruct cu care a cumparat-o si el.
In cazul dvs.puteti vinde dar cu mentinerea clauzei de uzufruct, puteti ipoteca insa cu acordul uzufructuarului (el locuieste in casa si va ramane pe drumuri daca nu platiti ratele).
Este obligatoriu acordul uzufructuarului în cazul ipotecii, dar numai dacă banca este de acord cu admiterea unei garanţii ipotecare a unui imobil grevat cu aceasta sarcina. ;)













De obicei bancile nu accepta garantii imobiliare daca imobilul este grevat de sarcini, respectiv de uzufruct viager. Insa daca, totusi, gasiti o banca care sa accepte, este necesar acceptul uzufructuarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructuar liliana v liliana v ce calitate are uzufructuarul intr-un contract de ipoteca? (vezi toată discuția)
Atacarea in instanta a dreptului de uzufruct paula22 paula22 Daca s-a incheiat un contract de proprietate cu uzufruct,noii proprietari pot ataca in instanta clauza in care fostii proprietari raman cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie ContSters212422 ContSters212422 buna ziua. am urmatoarea problema: persoana x (o mama)doneaza persoanei y (fiu) UN APARTAMENT CU MENTINEREA DREPTULUI DE UZUFRUCT viager in favoarea mamei, si ... (vezi toată discuția)