avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament

buna ziua , am avut un bartanel de care am avut grija si a murit , eu am un testament lasat de el si inainte sa moara i-am facut si expertiza medicolegala ,actele sunt perfect valabile, batranul era vaduv avea un singur copil , era deschis proces de succesiune cat bartanul era in viata , a murit inainte de a se termina procesul, acum trebuie sa ma judec cu baiatul lui , ce sanse am sa castig ceva sau daca pot castiga ceva avand in vedere ca am testamentul si expertiza medicolegala care atesta ca era in facilitatile mintale , am sanse sa castig ceva sau nu am sanse va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:05, 11 Iunie 2011
Dpdv juridic liberalitatea facuta prin testament este un legat care poate fi supus reductiunii conform legii. Principiul reductiunii si al rezervei succesorale poate avea aplicare aici, fiul fiind mostenitor rezervatar.
Prin urmare, depinde foarte mult de ce v-a lasat concret defunctul prin acel testament si daca bunurile respective depasesc rezerva succesorala a fiului.
batranul mi-a lasat ,, ,, ,, intreaga mea avere mobila si imobila prezenta si viitoare care se va afla in patrimoniul meu la sf vietii precum si ori ce alte bunuri cor intregi partimoniul meu ulterior datei decesului ,, ,, ,, ,, mai ezcat este vorba despre un apartament , si am vb cu fiul mostenitor sa ne intelegem amiabil si nu doreste , ce sanse am daca ne judecam castig ceva sau sau nu va multumesc
Din interpretarea art. 841 cod civil rezerva unui singur copil este 1/2 din mostenire. Deci, puteti castiga 1/2 daca testamentul respecta toate conditiile de forma si nu va fi anulat in instanta. Textul art 841 cod civil: [ link extern ] )
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
NotariatPublic, utilizator
kip_as a scris:

era deschis proces de succesiune cat bartanul era in viata , a murit inainte de a se termina procesul,

:stunned: Fere Doamne!
Si instanta ce facea? Facea pe mortu'? :slap:
Succesiune = transmiterea patrimoniului unei persoane MOARTE catre una sau mai multe persoane in fiinta.
Cum naiba sa deschizi proces de succesiune a unuia care e inca VIU si...neingropat!!! :stunned:

Procesul acesta ar fi trebuit respins de la prima zi de infatisare. N-avea de ce sa mai apuce si alte termene. Afara numai daca n-o fi inceput cumva ...invierea mortilor si cineva stia ca batranul taman ce se intorsese de pe lumea ailalta!

Sigur era "de succesiune"!? Ori era altceva, dar nu stiti dvs. sa ne povestiti? Mai incercati odata ..ca m-a luat cu ameteala!
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
romascanu, moderator
am spus clar la inceput batranul mi-a facut un testament , iar cat el era in VIATA dezbatea succesiunea cu baiatul lui deoare ce sotia batranului era moarta , ok pana aici , batranul a murit iar eu in calitate de mostenitor al bartanului prin testament trebuie sa dezbat succesiunea cu baiatul batranului si sa imi iau partea mea

Alte discuții în legătură

Succesiune testament kip_as kip_as Buna ziua am si eu o intrebare ,un bartan mi a lasat un testament ,el era singur ,sotia lui decedata de vreo 10 ani , si mai are un baiat care nu ... (vezi toată discuția)
Testament olograf TommyD TommyD Buna ziua. Se da urmatoarea problema: X si Y sunt sot si sotie. Ţ este copilul lui X şi al lui Y, iar ª este fiul lui Ţ. Y decedeza, lasand în urmă un ... (vezi toată discuția)
Succesiune vasilealecsandri10 vasilealecsandri10 eu am un testament lasat de la un batran,care ingrijesc de el,batranul nu are copii,dar fosta sotia care a decedat ,are un baiat,succesiunea nu s-a facut dupa ... (vezi toată discuția)