kip_as a scris:
ce sanse am sa castig ceva sau daca pot castiga ceva avand in vedere ca am testamentul
Ce anume este acel CEVA ce v-a fost lasat prin testament? (O fi testament universal, cu titlu universal sau cu titlu particular?)
E toata averea batranului? E un bun
anume din averea batranului? (acest lucru nu rezulta nici explicit si nici atat de IMPLICIT din ...frunzele mele de ceai, asa cum banuieste colega arrwen_ :).
Daca v-a lasat doar un CEVA anume (si nu toata averea), atunci CE ALTCEVA mai avea batranul? Cat de valoaros e acest ALTCEVA fata de CEVA-ul ce vi s-a lasat? (poate ca CEVA-ul lasat nu intra atat de tare cu bocancii in rezerva, daca mai e si un ALTCEVA)
Acel CEVA lasat de batran facea obiectul partajului intre tata si fiu? Mai era si ALTCEVA in masa de impartit care nu a facut obiectul testamentului?
Daca acel CEVA facea obiectul partajului dupa moartea nevestei batranului, atunci inseamna ca acel CEVA a fost:
1.
fie proprietatea nevestei batranului
2.
fie cel mai probabil, dar nu atat de explicit, atat proprietatea batranului cat si a nevestei lui, in cote egale (1/2 + 1/2).
In acest din urma caz, batranul avea 1/2 din CEVA si mai primea 1/4 din jumatatea nevestei = 5/8 din CEVA.
Iar fiul avea 3/4 din 1/2 = 3/8 din acel CEVA. (prin mostenire de la mama).
Daca acest 5/8 din CEVA era
toata averea batranului (toata mostenirea lui), atunci REZERVA copilului este de 1/2 din 5/8. (si baiatul mai are acel 3/8 de la mama).
Restul (1/2 din 5/8) aveti sanse sa obtineti dvs.