avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Aş dori un sfat în legatură cu următorul caz: un prieten în vârstă de 55 de ani locuieşte în casa ce a aparţinut bunicilor din partea mamei. În urma decesului acestora, mama prietenului meu, (unic copil al acestora), nu a făcut dezbaterea succesiunii, continuând plata impozitelor şi a facturilor pe numele acestora. În acest moment prietenul meu (la rândul său unic copil), are ambii părinţi decedaţi şi locuieşte în casa în care s-a născut atât mama sa cât şi el, dar actele de proprietate au rămas pe numele bunicilor. Care sunt modalităţile şi paşii de urmat pentru a dobândi titlul de proprietate asupra locuinţei şi a terenului ce au aparţinut bunicilor, locuinţă în care s-a născut şi în care trăieşte şi în momentul de faţă. Menţionez încă o dată că atât mama sa cât şi el au fost şi sunt unici copii.
Sonya.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2008
sonya_67, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:10, 23 Iulie 2008
Pasul 1. Un drum la notarul de la ultimul domiciliu al aceluia dintre autori care a decedat cel din urma. (banuiesc ca mama sa a decedat ultima si probabil ultimul ei domiciliu era chiar in acesta casa). Notarul ii va spune exact ce acte ii trebuiesc. (in esenta, actele de proprietate pe numele bunicilor si acte de stare civila pentru a dovdi decesul si legatura de rudenie.)

Aici avem mosteniri succesive.
Sa zicem ca a murit primul bunicul. Se dezbate mostenirea dupa bunicul. Mostenitorii sunt bunica in calitate de sotie supravietuitoare a bunicului si mama prietenului in calitate de fiica. Apoi se dezbate mostenirea dupa bunica. Mostenitoare bunicii este mama prietenului in calitate de fiica. Si in final se dezbate mostenirea dupa mama.
Acest lucru înseamnă că prietenul meu trebuie să facă de trei ori dezbaterea moştenirii? După bunic, după bunică şi după mamă?
Intr-adevar sunt de dezbatut trei mosteniri. Colega mea v-a explicat destul de bine.
Aceste mosteniri se pot dezbate la un singur notar public. In cazul dezbaterilor de mosteniri succesive, cand defunctii au avut domiciliul in raza a doua sau mai multe circumscriptii teritoriale diferite, mostenitorii pot alege competenta oricarui birou notarial din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in raza careia si-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urma.
In acest caz, pentru fiecare dintre defuncti, notarul public va verifica la secretarul biroului notarial, care tine evidenta cauzelor succesorale pe circumscriptia teritoriala sau la nivelul camerei notarilor publici sau a sediilor organizate de aceasta, daca procedura notariala nu s-a deschis la vreun birou notarial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pamant stelieli stelieli Se pot face acte notariale pe pamant dintr un judet in altul ? (vezi toată discuția)
Succesiune teren arabil alex9210 alex9210 Buna seara, bunicii mei au detinut o suprafata de teren , tatal meu fiind unicul mostenitor, in cele din urma accesta a decedat fara sa faca succesiunea, ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters134265 ContSters134265 Bunica si cei 5 mostenitori directi trecuti pe titlul de proprietate pentru un teren extravilan, au decedat. Doi mostenitori directi au avut ultimul ... (vezi toată discuția)