(In cazul in care locul subiectului nu este in aceasta arie, rog un moderator sa-l mute in aria corespunzatoare, cu scuzele de rigoare)
Buna ziua,
Recent, in timp ce cautam informatii pentru a-mi constitui arborele genealogic, am aflat ca bunicii din partea ambilor parinti s-au nascut in fostele teritorii ale imperiului rusesc. Certificatele lor de nastere (reconstituite) cat si de deces specifica faptul ca s-au nascut in URSS.
Intrebarea mea este legata de posibilitatea obtinerii cetateniei ruse avand in vedere datele de mai sus. Ca nepot, as avea dreptul, sau doar parintii pot?
Momentan nu pot accesa site-ul ambasadei Rusiei pentru a ma documenta, insa as mai dori sa-mi spuneti daca Rusia accepta dubla cetatenie?
Va multumesc foarte mult pentru ajutor si pentru timpul acordat!
Legea rusa interzice dubla cetatenie. Nu exista nici un drept de reacordare a cetateniei unui descendent al unui cetatean URSS cu exceptia cazului in care a fost nascut pe terioriul Rusiei si este etnic rus.
Dobandirea cetateniei ruse duce la pierderea cetateniei romane si toate drepturile acordate de aceasta (libera circulatie, etc)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile voastre.
Daca imi este permis, ar mai ramane o intrebare referitoare la statutul nostru, al meu si al parintilor. Tinand cont de cele expuse, noi figuram drept cetateni romani de origine rusa? Intr-un cuvant, minoritari rusi? Gandindu-ma mai bine, imi aduc aminte de intamplari din copilarie, cand tata imi spunea ca sunt "pui de lipovean" si alte vorbe de genul, dar nu le-am constientizat sensul pana de curand.
Statul român vă consideră cetățean român si atât. Dumneavoastra va puteti considera cum doriti, nu o sa vedeti niciodata in cartea de identitate ca o sa scrie „cetățean român de etnie rusă” pentru ca ar fii ilegal din punct de vedere al legislatiei europene, este ilegal si ca statul sa te intrebe ce etnie esti.
Sunt considerati etnici rusi cei care sunt descendenti ai unor etnici rusi, vorbitori de rusă. Daca dvs sau ascendentii sunt nascuti in Ucraina ori R. Moldova nu inseamna ca sunteti obligatoriu de origine rusă.
Minoritatea rusa, ca de atfel toate au dreptul la reprezentare in CD, educatie in limba proprie, in zonele locuite preponderent de rusi documentatie in limba proprie, etc.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cetatenie
hfriela
-mi-as dori cetatenie in federatia rusa
-cum se poate dobandi aceasta
-nu vreau sa renunt la cetatenia romana
-am studii superioare
(vezi toată discuția)