avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Act aditional CIM - codul muncii 2011
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Act aditional CIM - codul muncii 2011

Buna ziua ,


Dupa cum stim toti, au intervenit unele shimbari in CIM, privind previzul ( demisie, concediere) , intrebarea mea este: trebuie sa fac act aditional pentru toti salariatii care au avut contract de munca incheiat inainte de 01.mai.2011?

Multumesc ,
M.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 10:58, 8 Iunie 2011
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Art.81
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

De ce trebuie modificat CIM? Si inainte erau 20 de zile preaviz in cazul concedierii.
In cazul demisiei poata sa ramana termenul existent in CIM, de ex. 15 zile fiindca legea spune sa nu fie mai mare de x zile nicidecum ca trebuie sa fie exact acele zile.
Salariatul are dreptul sa refuze noile dv. propuneri.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
ContSters42179, utilizator
referitor la raspunsul Dvs. , eu sunt in dubii, deoarece:
1. la art. 73 erau mentionate " ...ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare " , acum sunt trecute :" ...ce nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare " .
2. demisia inainte era art. 79 4) "...nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pt executie , respectiv 30 de zile calendaristice pentru functii de conducere " , acum sunt 20 de zile pt executie si 45 pentru conducere.
prin urmare la concediere inainte erau minim 15 zile lucratoare , nu 20 .

Am colegi care au facut acte aditionale la CIM prin care au adus la cunostinta salariatiilor ca s-au facut modificari conform noului cod al muncii , introducandu-se la CIM la lit. M -obligatia de a se supune obiectivelor de performanță individuale impuse, precum și criteriilor de evaluare a realizării acestora – stabilite prin fisa postului, si la lit. L problema cu zile demisie si concediere.
este exact cum banuiam , tocmai am consultat ITM-ul in aceasta privinta , trebuie act aditional pt fiecare CIM prin care sa se aduca la cunostinta noile prevederi din Codul Muncii .
Tot din surse ITM , au spus ca nu este nevoie sa facem acte aditionale pentru contractele incheiate inainte de data de 01.05 daca nu modificam perioadele de preaviz., iar criteriile de evaluare pot fi introduse in roi.
bineinteles, daca Dvs. deja aveti scris cum e acum in codul muncii , nu trebuie sa modificati nimic ! eu in schimb am avut scris la CIM art. 73 , 15 zile lucratoare , acum fiind 20 de zile trebuie sa schimb si prefer sa fac cateva acte decat sa ma trezesc cu altele pe cap la un eventual control ITM.

Alte discuții în legătură

Preaviz gina1973 gina1973 Buna ziua.Revin cu o alta intrebare.Preavizul pentru desfacerea CIM este de 15 sau 20 zile lucratoare?Multumesc. (vezi toată discuția)
De cand se ia in considerare cererea de demisie? vanda85 vanda85 Am o intrebare...tocmai mi-am dat demisia si mi s-a comunicat ca cererea de demisie se ia in considerare cu o zi dupa dupa data depunerii demisiei..asa este? (vezi toată discuția)
Durata preaviz Android324 Android324 In cazul concedierii (motive neimputabile),care este in conformitate cu normele in vigoare durata preavizului?Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)