avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... durata preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

durata preaviz

In cazul concedierii (motive neimputabile),care este in conformitate cu normele in vigoare durata preavizului?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: laurindaaa , utilizator 10:08, 29 Aprilie 2011
De obicei, 20 zile lucratoare.
(In perioada de timp intre 1 ianuarie si 1 mai 2011, daca in unitatea sau la nivelul ramurii in cauza nu exista contract colectiv de munca, este posibil sa fie aplicabil un preaviz de 15 zile lucratoare).
Este legal,cu pretextul modificarilor aduse de L40/2011, sa se impuna unui angajat semnarea unui act aditional la CIM, prin care sa i se impuna un preaviz de 20 zile lucratoare, in cazul demisiei? Asta in situatia in care exista deja un CIM incheiat anterior L40/2011, iar conform modificarii art.79alin.4, "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie". (20 de zile lucratoare=1 luna sau 30 zile calendaristice) Poate ramane termenul de preaviz de 15 zile calendaristice din CIM deja incheiat, la fel? Are angajatul dreptul sa refuze marirea termenului de preaviz?
laurindaaa a scris:

Are angajatul dreptul sa refuze marirea termenului de preaviz?


Da, are acest drept.
Preavizul si orice alte prevederi din contract se pot modifica doar cu acordul salariatului.
Nu este necesar acordul salariatului in cauzl in care legea impune modificarea, insa in cazul preavizului la demisie, legea nu impune in niciun fel "majorarea termenului", ci doar o ... permite daca ambele parti o doresc.
Multumesc smeagull pentru raspuns, la fel ma gandeam si eu.
"in cauzl in care legea impune modificarea", acest caz,ar fi, spre exemplu, preavizul in cazul concedierii, prevazut la art.73 (1) modificat: " Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.” ?
De aici eu deduc ca angajatorul e obligat sa-i dea angajatului concediat pt cele 2 motive, un preaviz de o luna?
Trebuie aceasta modificare trecuta in actul aditional la CIM, si in ce termen?
Ce alte modificari obligatorii ati mai identificat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional cim - codul muncii 2011 Mariralu Mariralu Buna ziua , Dupa cum stim toti, au intervenit unele shimbari in CIM, privind previzul ( demisie, concediere) , intrebarea mea este: trebuie sa fac act ... (vezi toată discuția)
Termenul de preaviz in caz de demisie-conform noului cod sau cim? hgabi hgabi As dori sa stiu, care termen de preaviz in caz de demisie trebuie luat in considerare in cazul demisiei angajatului: cel de 20 zile lucratoare prevazut in noul ... (vezi toată discuția)
Preaviz leuca_luminita leuca_luminita In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la ... (vezi toată discuția)