As dori sa stiu, care termen de preaviz in caz de demisie trebuie luat in considerare in cazul demisiei angajatului: cel de 20 zile lucratoare prevazut in noul cod al muncii sau cel din CIM (de 15 zile calendaristice),
Medntionez ca de cand a intrat in vigoare Noul Cod al Muncii si pana acum nu s-a facut act aditional la CIM privitor la termenul de preaviz in cazul demisiei si concedierii.
Din Codului Muncii (atat cel vechi cat si cel nou), in art.41 se prevede:
" (3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna."
Deci nu vad de ce ar trebui sa existe un act aditional la CIM cu modificarile prevazute in noul cod, atat timp cat acest articol ne spune clar in ce conditii se incheie un act aditional la CIM. Consider ca orice modificare a Codului Muncii care nu se refera la aceste aspecte prevazute la art.41 se aplica, prin insasi faptul ca a intrat in vigoare aceasta lege. Deci lamuriti-ma , va rog , care termen de preaviz il iau in considerare: pe cel din contrac sau pe cel din lege? Va multumesc.
In ciuda faptului ca termenul de preaviz si prevederile aferente sunt reglementate in mod clar de lege, exista si situatii in care se produc neconcordante ca urmare a neinformarii complete a angajatorului. Un exemplu de caz care poate produce nelamuriri il reprezinta situatia unui angajat pe un post de executie, cu care a fost incheiat CIM anterior modificarilor Codului muncii si care are prins in contract termenul de 15 zile calendaristice. In vederea respectarii termenului de preaviz de 20 de zile lucratoare, va fi posibila intocmirea unui act aditional pentru vechii angajati?
Conform art. 969 Cod civil, aplicabil si raporturilor de munca in temeiul art. 278 alin. (1) din Codul muncii republicat, conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante. In continuare, art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Astfel, acordul salariatului este necesar in vederea modificarii CIM. Acest acord nu mai este obligatoriu in cazul in care legea insasi stabileste modificarea. In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul demisiei, art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Per a contrario, termenul de preaviz va putea fi mai mic de 20 de zile lucratoare, respectiv 45 de zile lucratoare, termenele stipulate in cod fiind un maxim admis de lege in privinta perioadei de preaviz in cazul demisiei salariatului. Se considera astfel ca existenta in CIM a unui termen de preaviz in cazul demisiei mai mic decat maximele admise de cod conform noilor modificari legislative nu sunt de natura a atrage modificarea duratelor de preaviz.
In concret, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca ce este mai mica sau egala cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mica sau egala cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere respecta rigorile legii, asa incat nu conduce la modificarea contractului individual de munca in acest sens.
In baza principiului prevazut de art. 969 Cod civil, potrivit caruia conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante, partile raportului de munca vor respecta clauzele contractuale asupra carora au convenit la incheierea contractului individual de munca, eventual modificate pe parcursul derularii raportului de munca.
In situatia in care partile ajung la un acord, se poate stabili o alta perioada de preaviz in limitele impuse de Codul muncii, republicat, incheind in acest sens un act aditional la CIM. In acest caz, se considera ca respectarea unui termen de preaviz de 20 zile lucratoare pentru vechii angajati este posibila prin intocmirea actelor aditionale la CIM de modificare a duratei de preaviz in acest sens, deci numai prin acordul de vointa intre partile raportului de munca.
Trebuie sa cititi si prevederile art. 17/5 din Codul muncii. Dupa ce il veti citi veti ajunge la concluzia firesca a necesitatii intocmirii de acte aditionale, acolo unde este cazul.
referitor la preaviz, se aplica prevederile din CCM si CIM, care nu pot fi mai mici decat cele prevazute in Cod ( a se vedea, de exemplu, art. 75/1).
:offtopic:
Daca va intereseaza despre noul Cod al muncii (care, de fapt, nu e nou, ci doar modificat...), de ce postati la forumul despre noul Cod civil si nu la forumul "Dreptul muncii..."?
Trebuie sa cititi si prevederile art. 17/5 din Codul muncii. Dupa ce il veti citi veti ajunge la concluzia firesca a necesitatii intocmirii de acte aditionale, acolo unde este cazul.
referitor la preaviz, se aplica prevederile din CCM si CIM, care nu pot fi mai mici decat cele prevazute in Cod ( a se vedea, de exemplu, art. 75/1).
Poate ii explicati dvs mai bine unde exista obligativitatea incheierii unor acte aditionale cu privire la modificarea termenului de preaviz? ...
Preaviz
ciprianst
As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme:
- angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)