avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie depusa in prima zi de intrare in vigoare a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie depusa in prima zi de intrare in vigoare a noului cod al muncii, cit trebuie sa stau in preaviz?

Buna ziua

Sint intr-o situatie mai ciudata: mi-am dat demisia fix pe 1 mai, prima zi de intrare in vigoare a noului cod al muncii, ffind angajat de 2 ani. Angajatorul sustine ca trebuie sa stau 20 de zile lucratoare in preaviz dar nu mi-a putut oferi o explicatie, specificind doar ca "fiecare interpreteaza in alt fel". Ce spune legea despre aceasta situatie, trebuie sa stau 15 zile calendaristice sau 20 zile lucratoare?


Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Daryada , utilizator 10:17, 14 Iunie 2011
Durata preavizului in cazul demisiei se stabileste prin CIM si nu poate depasi 20 de zile lucratoare. Asa ca modificare nu impune cele 20 de zile.
Dv. aveti CIM incheiat inainte de 1 mai 2011 si sigur aveti inscrisa in CIM perioada de 15 zile lucratoare. Si dv. si angajatorul trebuie sa respectati perioada care este inscrisa in CIM.
Multumesc pt. raspuns

Avind in vedere conflictul, firma pretinzindu-mi sa stau 20 de zile, cui trebuie sa ma adresez?
Am contactat o cunostinta avocat care mi-a spus ca totusi sint obligat sa stau 20 de zile. Nu mai inteleg nimic, care e autoritatea care ma poate lamuri?
Nu vreau sa fac o remarca ironica la adresa cunostintei, dar nu ma pot abtine sa intreb care este cadrul legal al sustinerii acestei cunostinte ?

Legea prevede clar ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Prin urmare :
1. nu exista obligativitatea inserarii in c.i.m. a acestei durate a preavizului
2. partile pot negocia o durata mai mica a termenului de preaviz.

Pe cale de consecinta, termenul de preaviz este cel prevazut in contractul dvs de munca.
Nu sunteti obligat sa tineti cont de raspunsurile noastre.
Va trebui sa alegeti intre sfatul cunostintei pe care o aveti si sfaturile celor care dau raspunsuri pe acest forum.

"Autoritatea care va poate lamuri" este Codul Muncii, art.79 (4) "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere."

Cunostinta dv. ce argument legal are?

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie 0748347308 0748347308 ce prevede preavizul in cazul demisiei de 20 zile (vezi toată discuția)
Act aditional cim - codul muncii 2011 Mariralu Mariralu Buna ziua , Dupa cum stim toti, au intervenit unele shimbari in CIM, privind previzul ( demisie, concediere) , intrebarea mea este: trebuie sa fac act ... (vezi toată discuția)
Preaviz ciprianst ciprianst As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme: - angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)