avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme:

- angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul demisiei de la 30 de zile calendaristice la 45 zile lucratoare - conform noului cod al muncii.
- urmeaza sa nu semnez acest act aditional pentru ca intentionez sa-mi dau demisia - ce perioada de preaviz voi aveea? act-ul aditional este datat cu 01.05, dar l-am primit pe 20.05
- in luna iulie urmeaza sa ma casatoresc, cele 5 zile care mi se cuvin le pot prinde la sfarsitul preavizului?

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
ciprianst, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:22, 26 Mai 2011
Dumneavoastra semnati mai mult ca "ati luat la cunostinta". Sa nu credeti ca daca nu semnati, pentru contractul dumneavoastra nu va fi valabil. Acesta reglementare e modificata prin lege si automat vi se aplica si dumneavoastra.
Demisia o sa vi-o dati cand doriti si veti avea dreptul sa beneficiati de toate drepturile ca salariat pana in ultima zi.
O data cu modificarea Codului Muncii prin Legea 40/2011, ce a intrat in viguare la 01.05.2011, angajatorii au obligatia de a modifica prin act aditional contractele individuale de munca. Printre modificari este si perioada de preaviz care in caz de demisie este de cel putin 20 de zile pentru angajatii in functiile de executie si de 45 de zile pentru cei in functii de conducere. Tremenul de incheiere a actului aditional este a fost de 20 de zile de la data intrarii in viguare a noului cod al muncii adica de la data de 01.05.2011 si are aplicabilitate de la data la care a intrat in viguare noul cod,nu de la data la care a fost intocmit. In consecinta, in cazul dumneavoastra, actul aditional este intocmit in termenul; legal, iar termenul de preaviz este corect numai daca detineti o functie de conducere in unitate.
Aceste modificari sunt aduse prin lege, deci oricum isi au aplicabilitatea de data de 01.05.2011, data la acre a intrat in viguare noul cod si va sunt opozabile indiferent ca semnati sau nu actul aditional. Intocmirea actului aditional este o formalitate obligatorie pentru angajator, altfelk este pasibil de amenda pentru ca nu va adus la cunostinta noile dumneavoastra drepturi.
De acord cu dvs., dar un Act Ad. nu este Decizie !
Actul aditional este semnat atat de angajat cat si de angajator- prin urmare sunt de acord ambele parti cu una sau mai multe modif. aduse CIM. Desigur daca vorbim despre respectarea legii, se schimba situatia, atunci este vorba insa despre o Anexa la CIM.
In ceea ce priveste preavizul, in lege se precizeaza nr.maxim de zile, ceea ce nu inseamna ca eu ( angajator ) sunt obligat sa schimb prevederile ref. la acest aspect din CIM incheiate inainte de 01.05.2011.
Eu am facut Anexa numai ptr. introducerea in CIM a Criteriilor de Evaluare; asa am inteles eu ca este corect. Sigur ca s-ar putea sa nu fi interpretat corect legea s-atunci .... voi fi corectata !
Este vorba de modificari aduse Codului Muncii, referitoare la clauzele obligatorii ce trebuiesc mentionate in CIM conform Codului Muncii. In acest caz este normal ca trebuie semnat un act aditional la CIM. Prin noul cod s-au adus mai multe modificari la clauzele obligatorii din CIM nu doar adaugarea criteriilor de evaluare, s-au modificat si termenele de preaviz si altele.

Alte discuții în legătură

Termen preaviz noul cod al muncii pacepa_2001 pacepa_2001 Noul termen de preaviz se aplica si pentru contractele incheiate anterior datei de 01.05.2011.?De exemplu, daca un angajat cu contract din 1992 doreste sa ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz in cazul demisiei sorin_oprea sorin_oprea Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de [b]maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru sef serviciu sir28 sir28 buna ziua, am o prietena incadrata ca sef serviciu propriu ssm care si-a dat demisia si i s-a spus ca trebuie sa stea in preaviz 45 de zile lucratoare conform ... (vezi toată discuția)