avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme:

- angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul demisiei de la 30 de zile calendaristice la 45 zile lucratoare - conform noului cod al muncii.
- urmeaza sa nu semnez acest act aditional pentru ca intentionez sa-mi dau demisia - ce perioada de preaviz voi aveea? act-ul aditional este datat cu 01.05, dar l-am primit pe 20.05
- in luna iulie urmeaza sa ma casatoresc, cele 5 zile care mi se cuvin le pot prinde la sfarsitul preavizului?

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2011
ciprianst, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 10:22, 26 Mai 2011
eu sunt de acord cu cele spuse, pe mine ma intereseaza de ce preaviz voi beneficia de 30 de zile sau 45 conform act-ului aditional adus la cunostinta in data de 20.05.

Multumesc
pai depinde ce functie aveti, va scriu mai jos un extras al art. 79 din Codul Muncii

ART. 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
...................................................................................................................................
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
ciprianst a scris:

eu sunt de acord cu cele spuse, pe mine ma intereseaza de ce preaviz voi beneficia de 30 de zile sau 45 conform act-ului aditional adus la cunostinta in data de 20.05.

Multumesc


Daca ati semnat actul aditional de modificare a termenului de preaviz, atunci veti beneficia de un preavzi de 45 de zile lucratoare ... daca nu ati semnat - nu este obligatoriu - veti avea un preaviz de 30 de zile.
Am o nelămurire. De ce trebuie să fac sute e acte adiţionale (consum inutil de timp, hârtie şi cerneală) când pot face un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă cu toate modificările aduse Codului Muncii sau legislaţiei în vigoare? Oricum salariatul dacă vrea să-şi dea demisia, citeşte legislaţia, se interesează şi se documentează f. bine, oricâtă şcoală are, iar dacă urmează să fie concediat este mai întâi înştiinţat despre acest lucru precum şi despre durata preavizului. Câteodată mi se pare că scopul ITM (ca instituţie) nu este clarificarea diverselor nelămuriri pe care le are angajatorul pt. aplicarea corectă a legislaţiei,ci să-l prindă pe acesta în offsaid. Noroc cu internetul că poţi afla mai multe păreri şi poţi să îţi clarifici nelămuririlr pe care le ai.:stunned:
Faceti pentru fiecare. Stiti ca la fiecare angajat in parte regula e sa fie cuprinse minim clauzele din contractul colectiv la nivel de unitate. Asa ca nu defavorizati pe nimeni. Rabdare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen preaviz noul cod al muncii pacepa_2001 pacepa_2001 Noul termen de preaviz se aplica si pentru contractele incheiate anterior datei de 01.05.2011.?De exemplu, daca un angajat cu contract din 1992 doreste sa ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz in cazul demisiei sorin_oprea sorin_oprea Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de [b]maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru sef serviciu sir28 sir28 buna ziua, am o prietena incadrata ca sef serviciu propriu ssm care si-a dat demisia si i s-a spus ca trebuie sa stea in preaviz 45 de zile lucratoare conform ... (vezi toată discuția)