avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... termen preaviz noul cod al muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

termen preaviz noul cod al muncii

Noul termen de preaviz se aplica si pentru contractele incheiate anterior datei de 01.05.2011.?De exemplu, daca un angajat cu contract din 1992 doreste sa plece, se aplica preavizul de atunci sau cel "nou"?(se aplica retroactiv?)
Cel mai recent răspuns: carpandreea , utilizator 19:58, 4 Iulie 2011
Nu, se aplica termenul care este in prevazut in contractul individual de munca al acestuia.
Termenul "nou" se va aplica doar la salariatii la care le-a fost modificat cim-ul printr-un act aditional pe baza noilor prevederi " atat de flexibile"... :(
Am sunat la ITM sa intreb daca se face act aditional la CIM incheiate inainte de 01.05.2011, ei mi-au raspuns ca nu se face act aditional, dar in cazul demisiei se foloseste termenul de preaviz din noul cod al muncii, adica 20 de z. lucratoare.
Daca se aplica noul cod al muncii atunci nu ar trebui un act aditional la CIM?
Cei de la ITM-ul respectiv sunt cam retardati sau incompetenti, sau poate amandoua ...:(

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Atata timp cat termenul din cim-ul nemodificat este mai mic decat cel de mai sus, acela se aplica.
Puteti modifica acest termen prin act aditional ca urmare a modificarii codului muncii, daca este de acord si salariatul, nu doar ca asa vrea muschii patronului sau abereaza ITM-ul:hammer:
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Tanjiani, utilizator
Multumesc pentru informatii...
Am o intrebare totusi daca ma poate cineva... in caz ca angajatorul incearca sa abuzeze de "puterile" sale si imi impune un termen mai mare de preaviz fata de cel mention CIM.. ce masuri pot lua?

Alte discuții în legătură

Preaviz ciprianst ciprianst As dori ajutorul in rezolvarea corecta a urmatoarei probleme: - angajatorul a transmis un act aditional prin care se modifica perioada de preaviz in cazul ... (vezi toată discuția)
Preaviz la cim inainte de 01.05.2011 beatrice culda beatrice culda In final s-a ajuns la o concluzie privind modificarea/nemodificare preavizului la contractele de munca incheiate inainte de 01.05.2011 ? Un angajat care ... (vezi toată discuția)
Modificare cim de la 01.05.2011 giacris giacris In momentul in care va intra in vigoare noul Cod al muncii, respectiv din 01.05.2011, vor trebui modificate prin act aditional si CIM ale angajatilor deja ... (vezi toată discuția)