avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la nivel de unitate, incheiat in septembrie 2011 perioada de preaviz a fost modificata in sensul ca: preavizul in cazul de demisiei este de 20 de zile lucratoare.
Carui termen ma supun? Celui din CIM sau din CCNU? Mentionez ca nu am semnat act aditional de modificare a perioadei de preaviz, in urma modificarilor legislative de anul trecut.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 17 Mai 2012
Codul Muncii prevede ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile ...

Din coroborarea principiului libertaţii muncii cu principiul de interpretare actul interpretandus este potius ut valeat quam ut pereat se deduce ca lipsa oricarei menţiuni cu privire la termenul de preaviz in c.i.m. face aplicabila dispozitia din c.c.m. .. prin urmare, parerea mea este ca trebuie respectat termenul prevazut in c.i.m. avand in vedere si faptul ca nu s-a incheiat un act aditional la c.i.m. cu privire la modificarea termenului de preaviz.
1. Avand in vedere ca in Codul muncii, la art.81(4) se spune:

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile


asta inseamna ca se aplica prevederea din CIM unde termenul de 15 zile calendaristice nu depaseste 20 de zile lucratoare prevazute in Codul muncii.

2. Daca nu s-a modificat prevederea din CIM printr-un act aditional ramane valabila perioada de preaviz de 15 zile calendaristice.
va multumesc pentru raspunsuri! ma asteptam la ele! asa am gandit si eu! credeam ca m-am prostit.....si totusi doamna consilier juridic a societatii o tine sus si tare ca salariatul trebuie sa stea in preaviz 20 de zile lucratoare, in conformitate cu prevederile CCMNU.
Sustinerea este valabila in conditiile in care exista un act aditional la c.i.m. referitor la modificarea termenului de preaviz ....
freeelis a scris:

Sustinerea este valabila in conditiile in care exista un act aditional la c.i.m. referitor la modificarea termenului de preaviz ....


daca este semnat....

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)