In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la nivel de unitate, incheiat in septembrie 2011 perioada de preaviz a fost modificata in sensul ca: preavizul in cazul de demisiei este de 20 de zile lucratoare.
Carui termen ma supun? Celui din CIM sau din CCNU? Mentionez ca nu am semnat act aditional de modificare a perioadei de preaviz, in urma modificarilor legislative de anul trecut.
Va multumesc
Dar termenul de preaviz stabilit prin CIM, nu poate fi considerat o prevedere contrara prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca?
Codul muncii Art. 11:
,,Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă."
Termenul de preaviz in cazul demisiei are stabilita o durata mai mica decat prevede Codul Muncii sau c.c.m., ceea ce nu contravine prevederilor acestora ... legea prevede ca durata maxima a preavizului incazul demisiei este de 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie, ceea ce inseamna ca partile pot negocia un termen mai mic decat acesta ...
Cum ma sfatuiti sa procedez? Salariatul chiar nu vrea sa stea in preaviz 20 de zile lucratoare. E dreptul lui de a respecta conditiile in care s-a incheiat cim. Ce repercursiuni pot exista in cazul in care sta in preaviz 15 zile calendaristice? Poate initia o actiune in instanta pentru a fi obligat angajatorul de a respecta perioada de preaviz in cazul demisiei din cim?
Nu vad rostul acelei actiuni in instanta, deoarece pana la solutionarea acesteia raportul de munca va inceta ... repercursiuni nu pot exista, intrucat c.i.m. va inceta la expirarea termenului de preaviz prevazut in c.i.m...