avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii - preaviz demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii - preaviz demisie

As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii:
- am fost angajata la SC "X" in anul 2010, aprilie (1??) ca si Referent comercial , preaviz in caz de demisie era de 15 zile.
- la data de 02/02/2011 mi s-a inmanat decizie cu numrea in functia de diretor Comercial, o mica schimbare la salariu si in rest celelalte prevederi ramanand neschimbate (ne-mentinandu-se preavizul de 30 zile ptr. functii de onducere).
- se modifica codul Muncii ... :(

Spuneti-mi va rog ca nu sunt obligata la un preaviz de "45 zile lucratoare" ci la 15 zile..

Mulltumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:56, 4 Noiembrie 2011
preavizul e de 45 de zile pentru functii de conducere
Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. daca nu s-au adus modificari la acesta ... Codul Muncii prevede o durata maxima a termenului de preaviz in cazul demisiei.

asadaer, daca termenul de preaviz nu a fost modificat atunci termenul este cel stipulat in c.i.m. ...

P.S.
nu exista termen de preaviz in cazul demisiei de 45 de zile in cazul functiilor de conducere, decat daca este stipulat in c.i.m. ..codul muncii prevede o durata maxima de 45 de zilre lucratoare pentru functiile de conducere in cazul demisiei
nu pricep de ce nu primesc unul si acelasi raspuns..
ar trebui ca legea sa fie clara..
noul cod al muncii se aplica retroactiv? (CIM are data anterioara intrarii in vigoare al noului cod al muncii)
are vre-o importanta daca firma are si un CCM ? ca s-ar fi facut o modificare la CCM specificandu-se ca se aplica noile conditii din codul muncii... to nu ar fi normal sa se aplice retroactiv...
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
felico2, utilizator
No comment raspunsul dat de colega noastra avocat .. din respect pentru aceasta meserie.

Insa legea este clara : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar : din cate am inteles nu aveti incheiat niciun act aditional la c.i.m. care sa modifice termenul de preaviz , dar in ccm ce este prevazut?
- CIM-ul meu prevede in caz de demisie 15 zile de preaviz (dintr-o scapare a lor..) si dateaza dinnaintea intrarii in vigoare al noului cod al Muncii.
- CIM are prioritate fata de CCM, sper..
- CCMul are un Act Aditional prin care se modifica clauza referitoare la perioada de preaviz in caz de demisie, conforrm noilor prevederi ale cod. muncii...

Sper din tot sufletul sa se aplice prevederile CIM, deoarece dupa cum vad eu problema acesta reflecta conditiile negociate intre parti, iar noul Cod al Muncii nu ar trebui sa se aplice pentru contractele incheiate anterior acestor modificari.. Inteleg sa se aplice pentru cele care au dat >= cu data intrarii in vigoare a legii..

Astept o confirmare a sperantelor mele..
:)

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz schimbare functie iulianip2000 iulianip2000 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea speta: M-am angajat pe o functie de executie iar contractul individual de munca a fost intocmit la acea data cu ... (vezi toată discuția)
Care este perioada de preaviz demisie/concediere bacau73 bacau73 - stiu ca potrivit noului cod al muncii perioada de preaviz pentru persoanele care detin functii de conducere este de 45 de zile lucratoare. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)