avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz schimbare functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz schimbare functie

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea speta:
M-am angajat pe o functie de executie iar contractul individual de munca a fost intocmit la acea data cu perioada de preaviz in ca de executie de 15 zile calendaristice. Am fost promovat pe o functie de conducere, mi-a fost intocmit act aditional de schimbare functie, dar cu mentiunea ca "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Ulterior in cadrul aceleiasi companii am primit o oferta tot pe functie de conducere am acceptat-o si semnat-o (care preciza ca trebuie sa o accept in termen de 3 zile sau daca nu inceteaza CIM cu un preaviz de 20 zile lucratoare). Am acceptat aceasta oferta si din nou mi s-a intocmit act aditional de modificare functie la CIM initial cu modificare functie si din nou cu clauza "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Mi-am depus demisia si angajatorul imi spune ca potrivit functiei trebuie sa stau in preaviz 20 zile lucratoare (30 zile calendaristice) conform specificatilor functiei de conducere.

Este corect? adica actele aditionale la CIM care stipuleaza ca "restul clauzelor raman neschimbate" si aici si zilele de preaviz care in CIM initial erau 15 zile calendaristice nu conteaza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 30 Iunie 2013
Termenul de preaviz in cazul demsiei este cel convenit de parti in cadrul cim sau cel prevazut in ccm.Singura limita impusa de lege este cea legata de durata maxima admisa a preavizului, in cazul dv ,ptr functie de conducere 45 de zile lucratoare.
Prin urmare, durata preavizului in cazul dv este cel prevazut de parti in cim, cu specificatia ca orice durata este admisibila si legala daca nu depaseste 45 de zile. lucratoare si daca aceasta durata este cea prevazuta in cim sau ccm.
Daca nu vi s-a modificat si durata termenului de preaviz, atunci , conform art.81 alin.4 C.mun., acesta este cel stipulat in c.i.m. in cazul demisiei dvs.
Raspund la acest aspect: CIM specifica 15 zile calendaristice, CCM 30 zile calendaristice, Care primeaza in cazul meu?:

"rin urmare, durata preavizului in cazul dv este cel prevazut de parti in cim, cu specificatia ca orice durata este admisibila si legala daca nu depaseste 45 de zile. lucratoare si daca aceasta durata este cea prevazuta in cim sau ccm."

Multumesc
In momentul cand ati fost promovat pentru prima data din functie de executie in functie de conducere, actul aditional trebuia sa prevada si schimbarea duratei preavizului de la 15 zile calendaristice la 30 de zile calendaristice cat erau prevazute in varianta codului muncii in vigoare la data la care a avut loc modificarea., ptr acest tip de functie .
Prin urmare, schimbarea functiei dv din funcctie de executie in functie de conducere impunea si convenirea noii durate a termenului de preaviz in cazul demsiei ,corespunzatoare functiei de conducere,termen care nu putea sa fie mare de 30 de zile calendaristice.
Prin urmare, termenul de preaviz corect , care trebuia prevazut in cim este de 30 de zile calendaristice.


Potrivit art.132 alin.4 din Legea nr.62/2011, contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz in cazul demisiei sorin_oprea sorin_oprea Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de [b]maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii ... (vezi toată discuția)