avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz schimbare functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz schimbare functie

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea speta:
M-am angajat pe o functie de executie iar contractul individual de munca a fost intocmit la acea data cu perioada de preaviz in ca de executie de 15 zile calendaristice. Am fost promovat pe o functie de conducere, mi-a fost intocmit act aditional de schimbare functie, dar cu mentiunea ca "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Ulterior in cadrul aceleiasi companii am primit o oferta tot pe functie de conducere am acceptat-o si semnat-o (care preciza ca trebuie sa o accept in termen de 3 zile sau daca nu inceteaza CIM cu un preaviz de 20 zile lucratoare). Am acceptat aceasta oferta si din nou mi s-a intocmit act aditional de modificare functie la CIM initial cu modificare functie si din nou cu clauza "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Mi-am depus demisia si angajatorul imi spune ca potrivit functiei trebuie sa stau in preaviz 20 zile lucratoare (30 zile calendaristice) conform specificatilor functiei de conducere.

Este corect? adica actele aditionale la CIM care stipuleaza ca "restul clauzelor raman neschimbate" si aici si zilele de preaviz care in CIM initial erau 15 zile calendaristice nu conteaza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 30 Iunie 2013
Nu are cum sa aiba 30 de zile lucratoare , intrucat ccm prevede 30 de zile calendaristice .

Se poate stabli preavizul si in zile calandaristice, chiar daca legea prevede durata maxima in zile lucratoare.



1.Saptamana de munca este alcatuita in zile lucratoare , 5 la numar, toate.
Pe durata preavizului , salariatul isi pastreaza statutul de salariat, cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din el, saptamana de munca nu inregistreaza o noua configurare , nu se schimba nimic in caracteristica unei zile de munca sau a saptamanii de munca pe durata preavizului.
De aceea este firesc ca durata preavizului sa se raporteze la zile lucratoare si nu calendaristice.(pot stabili un numr de zile mai mic chiar si de 30 , dar lucratoare)









Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
Atata timp cat in lege nu se prevede obligativitatea ca preavizul sa se stabileasca numai in zile lucratoare , este posibila stabilirea lui si in zle calendaristice.
Codul Muncii prevede doar durata maxima nu si modul cum se stabileste acesta.
Cum ar trebui, in opinia dv., sa sune o obligatie in acest sens." In fucntie de cum doresc partile, preavizul se poate stabili in durata maxim admisa de lege,fie in zile lucratoare, fie in zile calendaristice."sau Preavizul poate fi acordat si in zile calendaristice.
Daca precizati ca in conditiile in care legea , fara sa ma oblige la ceva anume,doar spune ca durata maxima admisa a preavizului in conditiile respective este de cel mult 45 zile lucratoare , este valabila si reciproca , in situatia in care in varianta antrioara a codului muncii, durata preavizului era stabilita in zile calendaristice, acesta se putea considera si in zile lucratoare?
Atat in variant anterioara , cat si in cea actuala a Codului Muncii nu impune decat durata maxima a preavizului si nicidecum nu prevede obligativitatea ca acesta sa fie acordat in zile lucratoare sau calendaristice.

Daca ne raportam la partea introductiva a alin.4 al art.81 C.mun. legiuitorul prevede ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile , se observa ca nu reiese ca trebuie stipulat n zile lucratoare sau calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz in cazul demisiei sorin_oprea sorin_oprea Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de [b]maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii ... (vezi toată discuția)