avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada preaviz schimbare functie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada preaviz schimbare functie

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea speta:
M-am angajat pe o functie de executie iar contractul individual de munca a fost intocmit la acea data cu perioada de preaviz in ca de executie de 15 zile calendaristice. Am fost promovat pe o functie de conducere, mi-a fost intocmit act aditional de schimbare functie, dar cu mentiunea ca "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Ulterior in cadrul aceleiasi companii am primit o oferta tot pe functie de conducere am acceptat-o si semnat-o (care preciza ca trebuie sa o accept in termen de 3 zile sau daca nu inceteaza CIM cu un preaviz de 20 zile lucratoare). Am acceptat aceasta oferta si din nou mi s-a intocmit act aditional de modificare functie la CIM initial cu modificare functie si din nou cu clauza "restul clauzelor contractuale raman neschimbate".
Mi-am depus demisia si angajatorul imi spune ca potrivit functiei trebuie sa stau in preaviz 20 zile lucratoare (30 zile calendaristice) conform specificatilor functiei de conducere.

Este corect? adica actele aditionale la CIM care stipuleaza ca "restul clauzelor raman neschimbate" si aici si zilele de preaviz care in CIM initial erau 15 zile calendaristice nu conteaza?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:05, 30 Iunie 2013
Si, in speranta de a nu va incurca f. tare, doar ptr ca am facut referire in raspunsurile mele anterioare si la termenul de 45 zile lucratoare, care este termenul de preaviz stabilit de codul muncii in vigoare la acest moment,ptr demisie, pot preciza ca durata preavizului dv poate sa fie de cel mult 45 de zile lucratoare, chiar daca nu este termenul prevazut nici de cim si nici de ccm .
Art. 17 alin 3,4,5 din codul muncii impune ca ori de cate ori se fac modificari in legatura cu anumite elemente din cim,( durata preavizului reegasindu-se la lit j,intre elementele enumerate de acest art. 17), angajatorul trebuie sa intocmeasca un act aditional , nefiind tinut de aceasta obligatie atunci cand modificarea este expres prevazuta de lege. Ori, durata preavizului este o prevedere expresa a legii, care modifica implicit elementul j, referitor la durata preavizului,fara sa mai fie necesara incheierea de act aditional.
Prin urmare,ptr a respecta durata preavizului prevazuta in ccm, ca fiind durata convenita de parti ptr demisie salariat functie de conducere ,respectiv de 30 zile si , in considerarea modificarilor aduse de codul muncii in vigoare la acet moment , care stabileste o durata a preavizului de cel mult 45 de zile, dar lucratoare , nu calendaristice, vizand disp art. 17 alin 3, 4 5 la care m-am referit anterior, durata preavizului in situatia dv este de 30 zile lucratoare.



1. Termenul de 45 de zile lucratoare prevazut de Codul Muncii este stabilit ca durata maxma si nu ca durata obligatorie.
Partile pot stabili o durata mai mica a termenului de preaviz.

2. Preavizul in speta poate fi de cel mult 30 de zile calendaristice , potrivit prevederilor ccm.
1.Atata timp cat vorbim de o durata maxima a preavizului in cazul de fata de cel mult 45 zile LUCRATOARE, partile nu au cum sa stabileasca o durata mai mica a acestuia in zile CALENDARISTICE.
2.Termenul dv de preaviz este de 30 zile lucratoare.,ne mai avand relevanta disp. art. 81 alin 4 din codul muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
De unde ati dedus ca nu se poate stabili o durata mai mica a teremnului de prevaiz? Unde este prevazuta obligativitatea ca termenul de preaviz sa fie de 45 de zile lucratoare sau de 30 de zile lucratoare?

Termenu de prevaiz este reglementat in Codul Muncii ca durata maxima, partile putand stabili o durata mai mica a termenului de preaviz?

Din cate stiu 30 este mai mic decat 45 .... :sorry:
In opinia mea :

Insasi legea face distinctia , ea a stabilit modalitatea de calcul a termenului de preaviz (in zile lucratoare si nu calendaristice ) si durata maxima admisa .
Niciodata nu am sustinut ca nu se poate stabili o durata mai mica fata de cele 45 de zile,(de cel mult 45 zile lucra spune codul) dar pastrand modalitatea de calcul prevazuta de lege.


Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Iunie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Termen preaviz: "conform codului muncii" Ana_Pentalog Ana_Pentalog Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz in cazul demisiei sorin_oprea sorin_oprea Conform noilor reglementari din Codul Muncii, termenul de previz poate fi de [b]maxim (pe unele site-uri minim ?!?) 45 de zile lucratoare in cazul unei functii ... (vezi toată discuția)