avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen preaviz: \"conform Codului Muncii\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen preaviz: "conform Codului Muncii"

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: in cazul in care in contractul meu individual de munca scrie, in cazul demisie, "termenul de preaviz este cel prevazut de Codul Muncii", iar contractul a fost incheiat in 2008, care este perioada in care sunt obligata sa stau in preaviz?
Se poate interpreta cu atat generozitate Codul Muncii republicat astfel incat sa fiu nevoita sa stau 20 de zile lucratoare (termen maxim, nu minim)?

De asemenea, in cazul in care ar scrie "Termenul de preaviz este cel prevazut de Codul Muncii in vigoare" ar fi o diferenta?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 30 Iunie 2011
Art.81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Este irelevant ce scrie in CIM. Trebuie sa se prevada concret nr. de zile, codul munci specifica limita PANA LA care se poate intinde preavizul.
Daca in CIM scrie "termenul de preaviz este cel prevazut de Codul Muncii" iar in Codul muncii ca "nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare", eu va propun sa stati PANA la 20 de zile, adica una. Ce parere are angajatorul care nu a scris concret in CIM?


Este o clauza cam vag redactata , intrucat termenul de preaviz este cel prevazut in contractul individual de munca ... acest termen nu putea depasi durata maxima de 15 zile pentru functii de executie si de 30 de zile pentru functii de conducere pana la data de 01.05.2011 .

Dupa aceasta data durata maxima a termenului de preaviz s-a stabilit a fi : de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Multumesc pentru raspuns. Insist totusi:

in cazul in care aceasta clauza vag redactata trebuie interpretata, in ce sens trebuie facuta interpretarea?
Sau trebuie considerata clauza nula?

Multumesc anticipat,
Nu vad cum poate fi interpretata o astfel de clauza, intrucat Codul Muncii prevede numai durata maxima a termenului de preaviz. ...posibil ca angajatorul sa insiste pe perioada maxima a preavizului sau pe cererea de demisie sa specifice un termen de preaviz cuprins intre o zi si perioada maxima prevazuta de Codul muncii.
Multumesc frumos.
Cam la fel m-am gandit si eu: ca ar putea folosi aceasta carenta de dispunere, in scopul negocierii unui termen de preaviz cat mai mic.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Preaviz leuca_luminita leuca_luminita In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la ... (vezi toată discuția)