avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Recuperare permis auto strain retinut in Romania
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Recuperare permis auto strain retinut in Romania

Prietenul meu, cetatean roman, si-a preschimbat permisul de Romania in septembrie 2010 cu permis de Anglia (deoarece a fost acolo o scurta perioada). Repet, l-a preschimbat, l-a dat pe cel romanesc si i-au dat unul englezesc. In decembrie 2010 l-a oprit politia aici in tara, in Craiova, pt neacordare de prioritate de pietoni si i l-au suspendat pentru o luna. Politistul care i-a retinut permisul i-a spus sa vina peste o luna sa-l ridice de la Craiova. Peste o luna cand am fost, ne-au spus ca permisul lui a plecat "conform regulamentului" peste doua saptamani, la Bucuresti pentru a fi trimis in Anglia. Am sunat la Bucuresti si ne-au spus ca a plecat, conform regulamentului, peste doua saptamani, la Ambasada Angliei cu un numar de inregistrare. Am sunat la Ambasada Angliei sa ne verifice numarul de inregistrare si sa ne spuna daca si cand au trimis permisul in Anglia si ne-au raspuns ca ei nu au un departament special pentru asa ceva si ca nu ne pot furniza nici o informatie (practic, nu pot sa aflu daca a plecat intradevar in Anglia). In Anglia am dat mailuri peste mailuri la DVLA (Institutia care i-a emis permisul) si ne-au raspuns de fiecare data ca nu a ajuns permisul lui acolo (Nici pana in ziua de azi). Ce e si mai curios, este ca el inca figureaza cu permis romanesc in baza de date (adica inca nu s-a reactualizat din septembrie anul trecut baza de date). Acum, problema este ca, el are dreptul de conducere, figureaza cu permis activ de Romnia, dar nu vrea nimeni sa-i dea o dovada, un act, orice (pana cand se gaseste permisul de Anglia) cu care sa conduca si sa nu-si mai ia amenda ca nu are permisul asupra lui. Ce putem face? Nu am gasit pe nimeni care sa se fi intalnit cu asemenea caz. Nu ne baga nimeni in seama, toata lumea se spala pe maini!
este diferenta intre contraventie si infractiune. contraventia presupune o amenda, infractiunea presupune o pedeapsa penala (inchisoare, amenda penala)

oug 195
Art.95. - (1) Încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amendă ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art.96 alin.(2).
(2) Avertismentul constă în atenţionarea verbală sau scrisă a contravenientului, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale.
(3) abrogat
(4) Sancţiunile contravenţionale prevăzute la alin.(1) se stabilesc şi se aplică contravenienţilor, persoane fizice ori juridice.

Art.98. - (1) Amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.
(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(3) Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.
(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
prin urmare ziceti sa l declar pierdut si sa fac altul?sa l declar pierdut pe cel englezesc sau pe cel romanesc?amintesc,in romania apar cu permis romanesc neretinut de politie,problema ar fi doar daca as lua altul apoi s ar afla ca eu deja aveam dar era inca l apolite in anglia.ramona(de mai sus) cred a ar fi singura care ar putea sa ma lamureasca...ea a trecut prin asta
Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
ionut_cristian_2006, utilizator
o lamurire de la userul @ramona nu cred ca veti primi curand, daca accesati profilul userului veti observa ca nu a mai avut activitate pe forum de un an de zile.
1.
solicitati poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române printr-o cerere sa va confirme ca a trimis permisul de conducere autoritatii competente in Anglia si dovada trimiterii (data trimiterii, cu ce document a fost trimis, o dovada acolo).
2.
acelasi lucru il faceti si in Anglia solicitand DVLA-ului (probabil omologul englezesc al Brigazii de Politie Rutiera) sa va confirme ca nu a primit permisul de conducere si prezentati o traducere a raspunsului(confirmarii) de la IGP.
3.
cu raspunsul de la DVLA trimiteti o adresa IGP-ului prin ii informati ca permisul nu a ajuns la autoritatea emitenta dupa X luni de la trimtere si solicitati modalitatea de rezolvare a situatiei create prin pierderea permisului de conducere.
4.
cu raspunsul de la IGP solicitati DVLA-ului o solutie de rezolvare a situatiei create prin pierderea permisului de conducere.
5.
avand in vedere ca DVLA-ul este ultimul emitent al permisului de conducere, in baza documentului eliberat de catre IGP prin care se confirma ca permisul a fost trimis autoritatii emitente solicitati un duplicat al permisului de conducere.

sper ca este logic ce am scris chiar daca e posibil sa dureze ceva si in perioada in care trimiteti adrese si aici si acolo poate ajunge permisul de conducere unde trebuie.



Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
cyan, moderator
asa am sa fac dar saptamana viitoare.acum nu sunt in judetul unde locuiesc.cred ca de la ambasada angliei din bucuresti trebuie sa iau ca am inteles ca ei l au trimis in anglia...multumesc mult
Buna ziua.Am si eu o rugaminte la Dvs sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema daca se poate si va multumesc anticipat pt timpul acordat!Pe data de 6 septembrie anul curent am fost prins pe un drum comunal in localitate la parintii mei cu o alcolemie de 0,25 in aerul expirat mi s-a intocmit proces verbal...amenda si retinerea permisului de conducere ENGLEZESC pe o perioada de 90 zile!Politistul mi-a spus ca pot sa fac testul de 15 intrebari ca sa-l iau mai repede,dar avand mai multe probleme nevenind acasa de cativa ani nu m-am dus :mellow:Am mai citit pe internet unele declaratii de la unu de la altu si am inteles ca se poate face o declaratie pe proprie raspundere la notar cu toate actele de la politist adica dovada,procesul verbal plus chitanta care dovedeste ca am platit amenda,pt ca eu tre sa plec inapoi la munca in maxim 5 zile si imi trebuie permisul!Eu vreau sa va intreb daca se poate asa ceva ca eu oricum parasecsc teritoriul romaniei si nu conduc aici.Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva sfaturi daca aveti bunavointa!Oricum asta o sa-mi fie invatatura de minte pt totdeauna "Don"t drink and Drive"!!!Va multumesc si o zi buna

Alte discuții în legătură

Permis anglia! Codrys Codrys Buna ziua! Detin(sau mai bine zis detineam) un permis de conducere obtinut in Anglia. Acum o luna mi-a fost retinut pt 30 de zile. Ieri s-a implinit termenul ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat in anglia cmf139 cmf139 Am primit o interdictie de a mai conduce in Anglia pe timp de un an datorita nivelului de alcool in timpul verificarii de catre politie. Mentionez ca permisul ... (vezi toată discuția)
Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)