avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie M.Ap.N.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie M.Ap.N.

Buna ziua,va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in privinta iesirii la pensie conform Legii 263/2010. Mentionez ca sunt nascut pe 13.05.1965 ,am 25 de ani ca militar lucrati in grupa 1 de munca ,si 1 an si 5 luni grupa 2 de munca lucrati intr o intreprindere inainte de armata.Va rog sa mi precizati daca indeplinesc conditiile de iesire la pensie conform anexei 6 din Legea 263/2010 inainte de implinirea varstei standard de 58 de ani si 1 luna si daca voi fi penalizat. Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:28, 27 Iulie 2011
Buna seara,

Pensia anticipata partiala este singura categorie de pensie al carei cuantum este diminuat, dar aceasta categorie de pensie se cuvine cu cel mult 5 ani inainte de a implini 58 de ani si o luna, adica la 53 de ani si o luna.

Dar nu se pune problema sa solicitati aceasta categorie de pensie. Pentru ca ati depasit cu opt ani stagiul complet de cotizare, puteti beneficia de pensie anticipata la aceeasi varsta, la 53 de ani si o luna. Pensia anticipata partiala si pensia anticipata sunt doua categorii distincte de pensie, cuantumul pensiei anticipate nefiind penalizat.

Pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca se adauga stagiului realizat cate 6 luni, iar pentru anul lucrat in grupa II de munca se adauga stagiului realizat 3 luni. In acest mod depasiti cu 8 ani stagiul complet de cotizare de 26 de ani si 3 luni.

Insa nu veti solicita nici pensie anticipata, intrucat veti indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta inainte de a indeplini conditiile referitoare la acordarea pensiei anticipate. Intrucat ati lucrat 26 de ani in grupe de munca, veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 52 de ani si o luna, varsta standard de pensionare reducandu-se cu 6 ani pentru stagiile realizate in grupe de munca.

Recapitulare Veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 52 de ani si o luna, adica inainte de a indeplini conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata.
Buna seara,va multumesc pentru raspunsul dat referitor la data iesirii la pensie dar,precizez ca nu am inteles cum a ti dedus ca mi se cuvine o reducere din varsta standard de pensionare [58 de ani si o luna] conform anexei 6 din L263/2010 de numai 6 ani pentru stagiile realizate in grupe de munca. Mentionez ca sunt militar activ din anul 1986 in grupa 1 de munca [6luni/1an], plus 2 ani de SCOALA MILITARA, plus 1 an si 5 luni grupa 2 de munca [3 luni/1 an]. Precizez ca sunt nascut pe data de 13.05.1965 si dupa calculele mele am crezut ca la 25 de ani grupa 1 de munca [6 luni/ 1 an] mi se cuvine o reducere de 12 ani din varsta standard de pensionare [ 58 ani 1 luna] . Dumneavoastra ati precizat ca pot beneficia de pensie pentru limita de varsta la 52 de ani si o luna , varsta standard de pensionare reducandu se numai cu 6 ani si nu cu 12 ani asa cum am inteles eu,in conditiile in care am lucrat 25 de ani in grupa 1 de munca [ 6 luni/1 an] ,si dupa cum este precizat in art.29 aliniatul 2 si in art 30 aliniatul 1 punctul c,conform tabelului nr 2 din L263/2010. Va rog frumos sa mi precizati inca o data raspunsul la problema mea ca nu am inteles de ce mi a rezultat numai 6 ani de reducere din varsta standard de pensionare si nu 12 ani asa cum am dedus eu. Va multumesc
Perioada suplimentara de 12 ani si 3 luni pentru activitatea lucrata in grupa I si in grupa II de munca nu se scade din varsta standard de pensionare. Nu asa se face reducerea varstei standard de pensionare.

Perioada suplimentara de 12 ani si 3 luni se adauga (se aduna) stagiului realizat, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Acesta este rostul perioadei suplimentare, nu altul.

Repet, perioada suplimentara nu se scade din varsta standard de pensionare, asa cum gresit ati interpretat prevederile Legii nr. 263/2010. Din varsta standard de pensionare se scade perioada prevazuta in tabelul nr. 1 sau in tabelul nr. 2 din Legea nr. 263/2010, in functie de perioada lucrata in grupe de munca si in conditii deosebite sau in functie de perioada lucrata in conditii speciale, dupa caz (fara a adauga si perioada suplimentara!).

Acum, in aceasta privinta,
(...) si dupa cum este precizat in art.29 aliniatul 2 si in art 30 aliniatul 1 punctul c,conform tabelului nr 2 din L263/2010.

in mesajul initial nu ati scris ca ati lucrat in conditii deosebite conform HG nr. 1294/2001 si in conditii speciale de munca potrivit unor acte normative cu caracter clasificat. In mesajul initial ati scris doar ca ati lucrat in grupele I si II de munca.

Daca ati lucrat 26 de ani in grupele I si II de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 6 ani, potrivit tabelului nr. 1 din Legea nr. 263/2010. Daca ati lucrat 25 de ani in conditii deosebite de munca potrivit HG nr. 1294/2001 si in conditii speciale de munca potrivit unor acte normative cu caracter clasificat, varsta standard de pensionare se reduce cu 12 ani si 6 luni, potrivit tabelului nr. 2 din Legea nr. 263/2010 (nu am in vedere anul lucrat in grupa II de munca, pentru ca nu erati cadru militar deci HG nr. 1294/2001 si actele normative cu caracter clasificat nu au legatura cu aceasta perioada).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum influențează grupa 1 de munca stagiul de cotizare si reducerea perioadei de pensionare? sofia valentina sofia valentina Am 56 de ani, o vechime in munca de 30 de ani, dintre care am 11 ani de grupa 1. Cum influențează grupa 1 de munca la stagiul de cotizare si la vârstă de ... (vezi toată discuția)
Formula de calcul a pensiei de limita de varsta mihaipeste55 mihaipeste55 P.MIHAI din ROMAN am lucrat 26 ani in grupa a doua in 3 schimburi .Acuma am 58 de ani ,as vrea sa stiu cand pot sa es la pensie la limita de varsta? va ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - mai btmariuss btmariuss buna ziua! as avea o intrebare ? la varsta de 48 ani ce urmeaza a fi impliniti in luna august 2011 cu o vechime de 22 ani in MAI grupa 1 și 5 ani ... (vezi toată discuția)