avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale

Deschid urmatorul subiect de discutie ca urmare a situatiei semnalate in topicul “ce cale extraordinara de atac se poate promova” deschis de diana ramona.
Intrebare: Atunci cind una din parti solicita judecarea in lipsa in tem. art242 alin.2 c.pr.civ., ce obligatii de comunicare a actelor de procedura are instanta?
De ex. atunci cind reclamantul prin cererea de chemare in judecata solicita judecarea in lipsa, are instanta obligatia de a-i comunica acestuia odata cu citatia si intimpinarea piritului cit si inscrisurile depuse de pirit si de a da un alt termen?
Sau daca prin intimpinare piritul solicita judecarea in lipsa, are instanta obligatia de a-I comunica acestuia orice alte cereri, inscrisuri depuse de reclamant si de a da un alt termen?
Eu sustin ca da, este vorba mai intii de procesul echitabil, dreptul la aparare. Nu se poate pune in discutie fondul si nici nu se pot pune concluzii orale de una din parti atit timp cit cealalta parte nu a luat cunostinta de toate actele din dosar.
Dar alte pareri? Care articole din c.pr.civ. reglementeaza aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 20:59, 7 Iunie 2011
categoric da, intampinarea si inscrisurile depuse de parat trebuie sa fie comunicate reclamantului.
art 114 ind.1 alin.2 CPC - paratului i se comunica toate inscrisurile si cererea de chemare in judecata depusa de reclamant.
pentru a se respecta principiul egalitatii de sanse (arme), principiul dreptului la aparare, principiul contradictorialitatii etc, instanta trebuie sa comunice intampinarea, inscrisurile depuse de parat.(inclusiv raportul de expertiza se comunica partii lipsa etc.)
art. 115 CPC nu prevede obligativitatea comunicarii intampinarii.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A se vedea si art. 86 coroborat cu art. 96 Cod de Procedura Civila, in ceea ce priveste comunicarea actelor de procedura atunci cand partea lipseste si a solicitat judecarea cauzei in lipsa. Astfel, instanta e bligata sa comunice toate actele de procedura ce se indeplinesc la acel termen de judecata. Cu stima.
Multumim pentru raspunsurile domnilor avocati, mai adaug si eu faptul ca am observat din experienta proprie faptul ca mai ales la nivelul Curtii de Apel si al Inaltei Curti judecatorii acorda o atentie deosebita respectarii celor de mai sus, adica orice nou act de procedura sa fie comunicat celeilalte parti cu acordarea unui nou termen pentru pregatirea apararii
Am avut un dosar la o Curte de Apel (nu stiu daca pot preciza unde anume) contencios fond, piritul a solicitat judecarea in lipsa si vreo 2 termene instanta a aminat pentru a comunica piritului ceea ce am depus eu (cerere precizatore si inscrisuri)
Norma care permite judecarea cauzei in lipsa partiilor, daca reclamantul sau paratul au cerut asta, se afla in sectiunea privind suspendarea judecatii. Asta spune ca cererea de judecare a cauzei in lipsa este doar o protectie indreptata impotriva suspendarii judecatii. Oricare din parti poate sa previna intarzierea judecarii cauzei, cerand ca inscrisurile depuse la dosar de partea adversa sa nu-i fie comunicate. Eventual, poate arata, ca le va examina la arhiva instantei. Dar aceasta cerere e cu totul altceva decat cererea de judecare in lipsa. Propriu-zis, cererea de judecare in lipsa, spune: Domnule presedinte, va rog sa nu suspendati procesul chiar daca nici eu, nici cealalta parte nu ne prezentam la judecata si sa hotarati dupa cum " graiesc" probele aflate deja in dosar. Cererea nu spune deloc: Nu ma intereseaza ce fel de inscrisuri depune partea adversa, judecati cauza fara sa mi le mai comunicati.
daca reclamantul a solicitat judecarea in lipsa instanta nu este obligata sa comunice actele depuse de parat.

Alte discuții în legătură

Probe propuse in lipsa uneia dintre parti lolo0112 lolo0112 in cazul in care am depus o cerere de amanare pentru a mi se comunica inscrisurile de la dosar(la al doilea termen si a doua amanare, prima amanare fiind ... (vezi toată discuția)
Nu ești decăzut din drepturi daca nu ai depus intimpinarea pina la primul termen de judecată? mimi56_manolescu mimi56_manolescu Este legal ca instanța sa aprobe un alt termen daca la primul termen nu ai depus intimpinare?paratul a avut timp din 16 Iunie cind am depus eu acțiunea in ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la termen ContSters359348 ContSters359348 Daca la termen nu se prezinta nici reclamantul nici piritul , care sunt consecintele ? Mai direct : nu se mai prezinta niciodata nimeni .... (vezi toată discuția)