avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probe propuse in lipsa uneia dintre parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probe propuse in lipsa uneia dintre parti

in cazul in care am depus o cerere de amanare pentru a mi se comunica inscrisurile de la dosar(la al doilea termen si a doua amanare, prima amanare fiind pentru motive de sanatate) , poate reclamantul sa propuna probe, iar instanta sa le admita, in conditiile in care eu nu sunt prezenta? nu ar trebui sa se puna in discutia partilor , conform principiului contradictorialitatii?
Cel mai recent răspuns: lolo0112 , utilizator 18:49, 19 Septembrie 2008
nuuu...ca nu ati procedat corect, sunteti parata trebuia sa faceti o INTAMPINARE prin care raspundeati cererii reclamantului si propuneati si dvs. probe.

asadar, la prima infatisare puteati cere amanare pt. angajarea unui avo.
instanta nu a putut gasi justificare pentru doua amanari consecutive, atfel considerand ca intentionat nu va prezentati desi sunteti legal citata, a trecut la judecarea cauzei, incepand cu propunerea probelor-chiar si in lipsa dvs.

av. vasilescu
pai justificarea pentru prima amanare a fost aceea ca am fost bolnava - in care sens am atasat si o adeverinta medicala cererii mele, iar justificarea celei de-a doua amanari a fost aceea ca nu mi s-au comunicat inscrisurile de la dosar, eu neputand astfel sa-mi formulez apararea. nu mi se incalca dreptul la aparare prin respingerea acestei cereri? pt ca banuiesc ca la termenul urmator nu voi mai putea nici sa depun intampinare, dat fiind faptul ca s-a trecut deja la administrarea probelor.
avokitten a scris:

nuuu...ca nu ati procedat corect, sunteti parata trebuia sa faceti o INTAMPINARE prin care raspundeati cererii reclamantului si propuneati si dvs. probe.

Si cum sa faci intampinarea daca nu s-au comunicat inscrisurile pe care reclamantul isi intemeiaza cererea ? Cum propun contraproba daca nu stiu care este proba ?
Prima data cauza nu s-a amanat din cauza paratei ci a reclamantului care nu a respectat prev. art. 112 C.pr. civ.
Vezi procedura civila
Art. 114. - (1) La primirea cererii de chemare în judecată preşedintele sau judecătorul care îl înlocuieşte va verifica dacă aceasta întruneşte cerinţele prevăzute de lege. Când este cazul, reclamantului i se pune în vedere să completeze sau să modifice cererea şi să depună, potrivit art. 112 alin. 2 şi art. 113, cererea şi copii certificate de pe toate înscrisurile pe care îşi întemeiază cererea.
(2) Reclamantul va completa cererea de îndată. Atunci când completarea nu este posibilă, cererea se va înregistra şi i se va acorda reclamantului un termen scurt. În cazul în care cererea a fost primită prin poştă, reclamantului i se vor comunica în scris lipsurile ei, cu menţiunea că, până la termenul acordat, urmează să facă completările sau modificările necesare.
(3) Acordarea termenului, potrivit alin. 2, se face, în toate cazurile, cu menţiunea că neîndeplinirea în acest termen a obligaţiilor privind completarea sau modificarea cererii poate atrage suspendarea judecăţii.


asadar, la prima infatisare puteati cere amanare pt. angajarea unui avo.

De ce sa ceara lolo amanarea ?Si cu ce sa mearga la avo? Doar cu cererea de chemare in judecata, fara inscrisurile depuse de reclamant, fara nimic ?

instanta nu a putut gasi justificare pentru doua amanari consecutive, atfel considerand ca intentionat nu va prezentati desi sunteti legal citata, a trecut la judecarea cauzei, incepand cu propunerea probelor-chiar si in lipsa dvs.
av. vasilescu

Tttttt ! Corect este:
Instanta, ignorand normele din procedura civila, care asigura dreptul la un proces echitabil (vezi si CEDO care e parte a legislatiei interne si se aplica cu prioritate) nu a putut gasi justificare pentru doua amanari consecutive, astfel, incalcand dreptul la aparare al paratei, si considerand ca intentionat (ce intuitie!) nu va prezentati, cu toate ca ati invocat o incalcare a procedurii, desi sunteti legal citata, a trecut la administrarea probelor (nu la judecarea cauzei, care, pana azi la amiaza, avea loc dupa faza cu probele) chiar si in lipsa d-voastra.
Daca se va merge tot asa, va "paste" un proces luuuung pentru ca deja la a doua infatisare s-au starns doua motive de nulitate a viitoarei hotarari judecatoresti. Or, incalcandu-se dreptul la aparare, in 9 cazuri din 10, se ajunge la casarea hotararii cu rejudecare, sau pe scurt "la loc comanda!" si "da capo!"
u.b.i.k., unde scrie in procedura ca trebuie comunicate actele acasa? In afara de cerere?
Vrei actele, te prezinti sa le iei... ca sa nu spun ca mi se pare normal sa nu dea termen daca actele fusesera depuse cu mai mult de 5 zile inainte de termen, ele fiind la dosar spre consultare si xeroxare...
Justitia nu spune ca e echitabil ca justitiabilul sa stea cu mainile in san si judele sa se zbata cu partea adversa...
Daca nu te prezinti, poti pierde multe drepturi procedurale! Si e normal asa!

Erati legal citat? Ati depus cerere de comunicare acte? Erati in sala sa vi se comnunice? Ati justificat lipsa?
Astfel, consider ca cererea de comunicare acte era imposibil de indeplinit in lipsa partii. Una e comunicarea actelor si alta e luarea la cunostinta a acestora...
In plus, scrie in incheiere ca nu s-a discutat cererea dv.? S-a discutat, in prezenta partilor care au venit! Si, probabil, s-a respins ca neintemeiata, actele probabil ca erau la dosar de ceva timp, ma gandesc, in lipsa datelor exacte...
Pai daca astepta sa va prezentati, asa nu se decide in dosar nici cu privire la amanarea pentru motivul din cererea dv., nu?
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Pai, in procedura nu scrie nici de probe materiale (dar pot fi folosite) si nici de alte multe lucruri care trebuie facute pentru un proces echitabil. Asadar in opinia ta trebuie sa se comunice doar citatia, restul de acte, in X exemplare, raman la dosar, daca partile nu se prezinta sa le ridice, si dosarul se face de 10 kile cu copii pe peste copii. Interesant punct de vedere. Poate trebuia sa te faci judecator :sorry:
Prezumtia relativa de la care se pleaca in procesul civil este ca paratul nu datoreaza nimic reclamantului. Prezumtia aceasta nu se refera doar strict la probatiune ci si la competenta teritoriala a instantelor (domiciliul paratului, afara de exceptii) si la cheltuielile avansate. Or, daca eu, ca parat, sunt pus sa fac cheltuieli pentru a ma deplasa la instanta si a ridica copiile dupa inscrisurile depuse de reclamant, ce facem cu prezumtia ? Imprejurarea ca dupa ani si ani de judecata si proceduri de executare imi pot recupera (ipotetic doar) banii cheltuiti e suficienta ? Ferice de tine. Pentru mine nu este, si cata vreme hotararea nu a ramas definitiva paratul nu datoreaza nimic, asadar toate cheltuielile cad in sarcina reclamantului iar comunicarea inscrisurilor se face odata cu citatia de catre instanta (pentru ca si d-aia se platesc taxe de timbru).
Exista cumva o obligatie de a te prezenta la instanta si de a pierde timpul pe drum si pe la arhive, de care n-am aflat ? Ce sens are depunerea cererii impreuna cu inscrisurile pe care se intemeiaza pretentiile reclamantului, in atatea exemplare cati parati sunt, daca acestea nu se comunica decat daca te prezinti la instanta, cand poti sa faci copii dupa tot dosarul, daca vrei?
Cu prietenie, u.b.i.k.

Alte discuții în legătură

Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale eugen82 eugen82 Deschid urmatorul subiect de discutie ca urmare a situatiei semnalate in topicul “ce cale extraordinara de atac se poate promova” deschis de diana ... (vezi toată discuția)
Depunere raspuns la intampinare dupa modificare cerere cf. art. 204 alin.(1) c.p.civ. Alin Ursu Alin Ursu Buna, Am o nelamurire cu privire la prevederile art. 204 alin. (1) C.proc.civ. Acesta spune: \\"[i]Art. 204: Modificarea cererii de chemare în ... (vezi toată discuția)
Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)