Judecatoria Sectorului 4 a pronuntat o incheiere de investire cu formula executorie a unui acord de mediere incheiat intre doua parti.(
nu exista in paralel un proces in care apoi sa se afiseze acordul si sa se treaca in hotararea de expedient).
Temeiul il reprezinta art. 6 din Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.
Comentarii pe larg gasiti aici :
[ link extern ] .
Potrivit art. 6 alin.(1) din Directivă, statele membre asigură părților, sau uneia dintre părți
cu consimțământul expres al celorlalte, posibilitatea de a solicita dobândirea caracterului executoriu al conținutului acordului scris rezultat în urma medierii. Conținutul unui astfel de acord dobândește forță executorie, cu excepția cazului în care fie conținutul acordului este contrar dreptului statului membru în care este făcută solicitarea, fie dreptul acelui stat membru nu prevede posibilitatea conferirii acestuia un caracter executoriu.
:O
O problema : directivele nu au aplicare directa in dreptul intern, ci trebuie transpuse. Directiva respectiva a fost transpusa prin Legea 370/2009, care nu prevede o astfel de norma.
Solutia a fost aplaudata de mediatori, evident, dar mie mi se pare nelegala.
Art 372 C.proc. civ. lasa numai in mana legiuitorului posibilitatea de a declara un inscris "titlu executoriu" iar nu partilor.
Dumneavoastra ce parere aveti?