Buna ziua,
As dori sa propun spre discutie urmatoarea speta, pe care eu personal nu am mai intalnit-o pe forum:
In urma unui litigiu cu unul dintre debitori avand ca obiect plata unui debit restant cuvenit pentru mai multe bunuri livrate, clientul meu a decis sa-l actioneze pe debitor in judecata , potrivit dreptului comun, respectiv a codului de procedura civila.
In acest sens, l-am convocat pe debitor la concilierea directa prealabila , cf. art 720 c . proc. civ si in cadrul concilierii am ajuns la o intelegere de plata a datoriei intr-o perioada de 5 ani, in rate egale, bianuale.
Tot in Procesul Verbal de Finalizare a Concilerii directe, ca si conditie de validitate a acestuia, ne-am obligat sa ne adresam unui mediator , potrivit Legii nr. 192/2006 si sa realizam o mediere, procedura ce urma sa oficializeze stingerea litigiului constituind, in acelas timp si o masura de publicitate erga omnes .
Intentia finala a fost de a obtine o hotarare de expedient, potrivit art. 63 din Legea 192/2006 care sa poata fi investita cu formula executorie, in caz de nevoie, evitandu-se astfel un proces lung si costisitor.
In urma medierii am semnat un Acord de mediere pe care, impreuna cu Procesul Verbal de Incheiere a procedurii de mediere l-am depus ca si inscris anexat la o actiune in constatare intemeiata pe art 111 c. proc. civ. prin care solicitam , in aplicarea art 271 si 272 c. proc. civ. , sa se emita o hotarare care sa constate ca am realizat Acordul de mediere si ca litigiul a fost stins.
INTREBARE:
1.-Daca actiunea bazata pe art 111 este intemeiata si nu va fi repinsa ca lipsita de interes ?
Ma bazez pe faptul ca legea nu cuprinde dispozitii in cazul in care obiectul pricinii nu este un bun imobil. In acest din urma caz, avem alegere , dupa cum cauza este deja pe rol sau nu, in sensul ca putem autentifica Acordul de mediere la un notar public sau sa solicitam instantei sa emita o hotarare de exp[edient cf. art 271-273 c. proc. civ, daca actiunea era deja pe rol.
Nu se mentioneaza nimic in cazul in care am realizat medierea dar nu am avut un litigiu pe rolul instantei iar obiectul litigiului este o creanta .
Daca totusi doresc sa am un inscris cu caracter de titlu executor stiut fiind ca Acordul de mediere este un inscris sub semnatura privata ?
Care este timbrajul in acest caz?
Cel mai recent răspuns:
Ioan Seria , Avocat
18:56, 12 Aprilie 2011