avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre mediere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre mediere

Buna ziua,

As dori sa propun spre discutie urmatoarea speta, pe care eu personal nu am mai intalnit-o pe forum:
In urma unui litigiu cu unul dintre debitori avand ca obiect plata unui debit restant cuvenit pentru mai multe bunuri livrate, clientul meu a decis sa-l actioneze pe debitor in judecata , potrivit dreptului comun, respectiv a codului de procedura civila.
In acest sens, l-am convocat pe debitor la concilierea directa prealabila , cf. art 720 c . proc. civ si in cadrul concilierii am ajuns la o intelegere de plata a datoriei intr-o perioada de 5 ani, in rate egale, bianuale.
Tot in Procesul Verbal de Finalizare a Concilerii directe, ca si conditie de validitate a acestuia, ne-am obligat sa ne adresam unui mediator , potrivit Legii nr. 192/2006 si sa realizam o mediere, procedura ce urma sa oficializeze stingerea litigiului constituind, in acelas timp si o masura de publicitate erga omnes .
Intentia finala a fost de a obtine o hotarare de expedient, potrivit art. 63 din Legea 192/2006 care sa poata fi investita cu formula executorie, in caz de nevoie, evitandu-se astfel un proces lung si costisitor.
In urma medierii am semnat un Acord de mediere pe care, impreuna cu Procesul Verbal de Incheiere a procedurii de mediere l-am depus ca si inscris anexat la o actiune in constatare intemeiata pe art 111 c. proc. civ. prin care solicitam , in aplicarea art 271 si 272 c. proc. civ. , sa se emita o hotarare care sa constate ca am realizat Acordul de mediere si ca litigiul a fost stins.
INTREBARE:
1.-Daca actiunea bazata pe art 111 este intemeiata si nu va fi repinsa ca lipsita de interes ?
Ma bazez pe faptul ca legea nu cuprinde dispozitii in cazul in care obiectul pricinii nu este un bun imobil. In acest din urma caz, avem alegere , dupa cum cauza este deja pe rol sau nu, in sensul ca putem autentifica Acordul de mediere la un notar public sau sa solicitam instantei sa emita o hotarare de exp[edient cf. art 271-273 c. proc. civ, daca actiunea era deja pe rol.
Nu se mentioneaza nimic in cazul in care am realizat medierea dar nu am avut un litigiu pe rolul instantei iar obiectul litigiului este o creanta .
Daca totusi doresc sa am un inscris cu caracter de titlu executor stiut fiind ca Acordul de mediere este un inscris sub semnatura privata ?
Care este timbrajul in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Ioan Seria , Avocat 18:56, 12 Aprilie 2011
Acordul de mediere, chiar daca este un inscris sub semnatura privata, poate fi investit cu formula executorie in baza Directivei nr. 52/2008 a Uniunii Europene. Si chiar avem primele cazuri!
Chiar daca nu aveti o actiune in instanta, puteti s-o faceti si atasati la ea acordul de mediere pentru a obtine o hotarare din partea instantei.
Multumesc pentru raspuns.
Eu deja avem introdusa actiunea in constatare la Tribunal.
Sunteti de parere sa o retrag si sa cer investirea acordului de mediere cu formula exeutorie ?
Cum ramane cu dispozitiile alin 1) de la art. 6 din Directiva care stipuleaza ca Acordul dobandeste caracter executoriu (titlu executor) doar daca partile sunt de acord si daca legislatia statelor nationale prevde aceasta posibilitate?
Va rod sa observati ca in text se vorbeste de "caracter executor" si de f"forta executorie " ceea ce , in opinia ea ar insemna, titlu executor respectiv formula executorie.
In Legea 192/2006 nu se prevede acest lucru, adica faptul ca Acordul de mediere ar constitui titlu executor ci doar ca are aceasta vocatie prin autentificarea de catre Notarul Public (daca avem o mediere ce implica si un imobil ) sau de catre instanta de judecata , in cadrul unui proces deja inceput.
Eu opinez ca , in stadiul actual al legislatiei noastre, caraterul de titlu executor al Acordului de mediere nu s e prezuma ci se dobandeste prin intermediul unei hotarari judecatoresti, cum de altfel se prevede si la alineatul 3) al articolului 6 din Directiva 52/2008.
Gresesc, oare?
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
Ioan Seria, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a acordului de mediere Mihaela Enache Mihaela Enache Judecatoria Sectorului 4 a pronuntat o incheiere de investire cu formula executorie a unui acord de mediere incheiat intre doua parti.([b] nu exista [/b]in ... (vezi toată discuția)
Procedura prealabila zerognost zerognost Litiu intre doua firme. Se va introduce actiune in instanta. Care e procedura prealabila: 1. ajunge doar concilierea directa? sau 2. e obligatoriu ca un ... (vezi toată discuția)
Procedura medierii gabrieladina gabrieladina am introdus o cerere de chemare in judecata, 2 saptamani mai tarziu am primit citatia. In citatie este aratat locul si ora judecatii precum si\"CU MENTIUNEA ... (vezi toată discuția)