avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unei case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unei case

Am gasit o casa p care vrem sa o achizitionam prin Prima Casa si procedura sugerata de vanzator mi se pare putin cam incurcata si imi trezeste banuieli. Proprietarul spune ca aceasta casa a fost cumparata de el de la banca, casa fiind pierduta in favoarea bancii de proprietarul initial ca urmarea a intrarii in imposibilitate de plata. El zice ca din cauza faptului ca anul acesta a mai vandut o casa, pentru aceasta a doua casa va trebui sa plateasca TVA si el vroia sa o vanda cu cash si sa treaca o suma minima pe contractul de vanzare-cumparare tocmai pentru a plati cat mai putin. Pentru ca noi vrem sa achizitionam prin credit Prima Casa acest lucru nu va fi posibil si proprietarul a propus o solutie: el va vinde casa unui asociat (agentului imobiliar) pe un pret minim si apoi noi o vom cumpara de la agent prin credit, TVA-ul nemaifiind aplicat deoarece ar fi prima casa vanduta de agent anul acesta.
Ca ei sa faca insa acest transfer de proprietate, pentru ca implica niste costuri, vor un avans ( 1000 euro) de la noi ca sa ne intarim cumva intentia de cumparare. Acesti bani nu vor putea fi insa dati ca avans pentru casa pentru ca nu vor fi dati proprietarului de la care vom cumpara casa si atunci noi ii vom da, spune agentul, ca parte din comisionul pe care urmeaza sa il platim agentiei (1800) de euro, pe baza de factura pe care o va taia agentia.
Pentru ca nu sunt de acord sa platesc comision agentiei inainte de finalizarea tranzactiei, agentul spune ca va considera acesti bani ca parte din avansul pe care il voi palti catre el cand vom face ante-contractul de vanzare cumparare (asta spune el acum, eu nu ma pot asigura in nici un fel ca va face asta).
Mie mi se pare o metoda foarte simpla de a lua 1000 de euro si apoi sa dispara, il pot obliga cumva prin ceva?
Ar fi o solutie depunerea acestei sume intr-un cont escrow, deschis pe numele nostru si al agentului?

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, asta seara ne intalnim cu ei sa discutam exact detaliile.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:16, 8 Iunie 2011
procedura asta de vanzare de la unul la altul, nu se face peste noapte, va dura. apoi, banca poate avea suspiciuni.. in privinta unei case cumparate si vandute imediat si s-ar putea sa nu incuviinteze sa cumparati acesta casa.
mai e si problema banilor astora dat in vant pe nimic palpabil.. eu n-as fi de acord cu brambureala asta.
cumparati de la cineva cere vrea sa vanda, are actele in regula etc
(cat il costa actele de transfer si iar transfer... mai bine platea tva-ul. apoi, n-are vreo garantie ca respectiva casa nu va ramane pe numele agentului, ca ala va vinde mai departe)
nu stiu daca treaba cu tva-ul e adevarata, ca si aici e o problema
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
gi-jane2, moderator
Mie mi se pare suspect...B-)
In contractul de vanzare-cumparare nu se poate trece o suma minima la voia intamplarii, exista grile notariale care impun aceste minime., si nu se poate cobori sub ele, cel putin in privinta taxelor(TVA, Impozit).
In nici un caz nu dati bani agentului cu titlul de comision, vor fi greu catre imposibil de recuperat.
Contul esrow ar fi o solutie, dar trebuie foarte clar definite conditiile .

Cu TVA-ul, este corect....
Norme metodologice de aplicare a titlului VI din codul Fiscal privind TVA
....in cazul achizitiei de bunuri imobile (terenuri si/sau constructii) de catre o persoana fizica in scopul revanzarii, livrarea ulterioara a acestor bunuri imobile va fi tratata ca o activitate economica daca persoana fizica realizeaza mai mult de o tranzactie in cursul anului calendaristic respectiv.

Vanzatorul pare a fi samsar de case, cumpara ieftin de la banca, apoi vinde.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
doina_manuela, utilizator
In primul rand, trebuie sa aveti (si dvs., dar si proprietarul actual al imobilului) o mare incredere in agentul respectiv, ca odata ce devine proprietar sa perfecteze vanzarea catre dvs. (de retinut, trebuie sa asteptati pana se inscrie in rolul fiscal si isi intabuleaza dreptul de proprietate in Cartea Funciara, iar daca este casatorit, nu va putea vinde fara prezenta sotiei) si de asemenea sa-si respecte cuvantul ca cei 1000 euro vor reprezenta avans din pretul vanzarii (adica la semnarea antecontractului va recunoaste ca i-a primit). Avand in vedere ca dvs. veti accepta toate "tertipurile" ca sa finalizati tranzactia, ati putea discuta sa achitati cei 1000 euro la momentul semnarii antecontractului, nu inainte "pe vorbe". Din curiozitate: este o suma atat de mare TVA-ul acela ca sa merite toate aceste riscuri si "artificii" financiare? Mai bine va intelegeti cu vanzatorul sa contribuiti la plata acelui TVA si perfectati vanzarea corect, evitand astfel si orice suspiciuni din partea bancii creditoare (vor sesiza termenul scurt dintre tranzactii si vor pune intrebari).
Banca de la care doriti sa luati credit, va vrea sa puna ipoteca pe casa.
Altfel nu va va da credit.
Daca insa banca are suspiciuni asupra "istoricului" vanzarilor succesive ale casei, i se va parea nesigura proprietatea dvs., si nu o va accepta ca obeict al ipotecii.
Nesigura inseamana ca oricare dintre proprietarii succesivi poate sa obtina anularea vanzarii in instanta.
Vanzarile succesive in intervale scurte de timp, vanzarile pe valori suspect de mici, cele urmate de vanzari pe pret mare, donatiile, vanzarile incheiate prin persone imputernicite, vanzarile in urma unor executari silite s.a. prezinta un risc mare sa fie anulate in instanta, iar banca sa ramana fara ... garantii pentru imprumut.
Deci nu acorda imprumut de la bun inceput.

De altfel, ceea ce ridica suspiciuni bancii ar trebui sa ridice suspiciuni si cumparatorului ...

Apoi, sa zicem ca banca ar accepta casa vanduta de 2 ori in 3 luni (termenul minim in care se pot face 2 vanzari) si de 3 ori in 6 luni, dvs. NU aveti nici o garantie ca veti ajunge acolo.
Nu vad o metoda sigura, curata si fara batai de cap sa garantati ca cel ce cumpara va vinde catre dvs. in timp util si la pretul stabilit, si nici sa fiti siguri ca avansul ala nu e aruncat pe fereastra.
In teorie se poate construi un artificiu, dar daca nu se respecta, nu va vad bine alergand cu anii prin tribunale dupa 1000 de euro + o casa (caci veti avea dilema asta, daca vanzare nu iese si intrati in proces, mai cereti casa? veti putea fi obligat sa o cumparati numai ca sa nu va restituie agentul mia de euro)

ps S-or fi terminat casele de vanzare prin zona dvs., si mai ramase doar asta?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc comision agentiei ?? danny78 danny78 Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea : Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea ... (vezi toată discuția)
Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in regula? 1984a 1984a În perioada următoare intenționez să cumpăr un apartament, jumătate din valoarea acestuia cu banii jos, iar jumătate din valoarea acestuia prin credit ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)