avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... CONTESTATIE RADAR! ROG RASPUNS!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

CONTESTATIE RADAR! ROG RASPUNS!

Buna ziua. Va postez mai jos contestatia pe care am facut-o in urma unui eveniment nefericit pe care l-am avut. Va rog sa imi estimati sansele castigarii acestui proces si sa ma sfatuiti daca este neaparat necesar reprezentarea de catre un avocat in acest proces.

Am un martor, care poate confirma cele scrise de mine in declaratie. Il pot folosi. Are un impact? Daca ei totusi aduc probe video si demonstreaza faptul ca am depasit viteza cum pot demonstra ca am fost impiedicat sa scriu la rubrica mentiuni ceea ce am vrut sa scriu? Am nevoie de sfaturi. Procesul il voi avea pe 05.08.2008. Multumesc anticipat!



C O N T E S T A Ţ I E


Subsemnatul Popescu Pavel domiciliat în localitatea Giroc str. Scolii nr. 16 jud. Timis fiul lui Marcel şi Vasilica născut la 17.06.1987 în Timisoara posesor al CI seria TM nr. 544715 eliberat de Poliţia Timisoara la data de 15.08.2006 contest prin prezenta procesul-verbal seria CC nr. 0454018 din data de 24.05.2008 întocmit de agent ARCAZAMANU LAURENTIU.
În timp ce conduceam autoturismul marca VW PASSAT cu nr. de înmatriculare TM 03 KEN pe DN69 am fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie care mi-a comunicat că am depăşit viteza legală având 124 km/h.
Declar că am depăşit viteza legală, dar sanctiunea aplicata de catre agentul de poliţie este incorecta deoarece:

1. In fata indicatorului care indica limita de viteza de 70 km/h stationa un tir cu avarii , indicatorul devenind astfel imposibil de observat lucru care ar duce la depasirea vitezei legale cu doar 24 km/h si aplicarea unei sanctiuni diferite de cea actuala.
2. Am fost oprit de un agent care a constatat contraventia si m-a legitimat, dar procesul verbal a fost intocmit de un alt agent (ARCAZAMANU LAURENTIU) fapt contrar Ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
3. Nu am fost instiintat ca pot completa la rubrica alte mentiuni obiectiunile pe care le aveam cu privire la cele intamplate fapt contrar aceleasi Ordonante 2/2001 care prevede ca agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostiinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica alte mentiuni.
4. Un lucru ciudat si deranjant care s-a petrecut a fost urmatorul: Procesul verbal mi-a fost intocmit, am refuzat sa il semnez dar totusi permisul de conducere mi-a fost inapoiat accidental impreuna cu actele masinii si CI. La 5 minute dupa parasirea locului unde am fost oprit , in spatele meu se afla una dintre masinile politiei cu girofarul si sirenele aprinse , cu cei trei agenti care au fost prezenti pe tot parcursul acestui timp. Am fost somat sa ma opresc si am fost intrebat de ce nu am predat permisul.Mentionez ca eu nu stiam ca permisul mi-a fost inapoiat.Am predat permisul agentului si am plecat. Toate aceste lucruri au dus spre pierderea unor activitati foarte importante si spre un declin professional.

În drept.

Solicit prezentarea probelor (fotografie, înregistrări, etc), precum şi a următoarelor documente prevăzute de Normele metrologice legale pentru funcţionarea cinemometrelor (radarelor) publicate în Monitorul Oficial nr. 1102bis din 07.12.2005: certificatul de omologare a aparatului radar, buletinul de verificare metrologică a aparatului radar în termen de valabilitate şi autorizaţia de operator radar pentru agentul ARCAZAMANU LAURENTIU.
Probele care îmi susţin nevinovăţia le voi prezenta în instanţă.
Anexez la prezenta copii după procesul-verbal si CI.
Cu stimă,



Pavel Popescu 25.06.2008
Cel mai recent răspuns: VictoR_2302 , utilizator 13:53, 17 Mai 2009
Dar ce cereti? Anularea procesului verbal? constatarea nulitatii acestuia pentru urmatoarele motive...
Se vede ca ati beneficiat de un sfat de specialitate, (la sfarsit) insa trebuie sa precizati contestatia, in sensul ca solicitati sa se constate nulitatea procesului verbal pentru ca la rubrica "alte mentiuni" agentul constatator nu a specificat ca ati avut obiectiuni, caz in care trebuiau precizate.
In subsidiar solicitati sa se constate ca este vorba despre o alta contraventie asa cum ati relatat-o dvs.
Din fericire aveti un martor care poate declara in favoarea dvs.
Din nefericire sunteti la mila unui judecator.
Mult succes.
La inceput contestati valoarea cu care ati depasit viteza legala, deci, articolul din Codul Rutier in care v-a incadrat.
In final solicitati certificatul de omologare a radarului si atestatul de operator radar al agentului. Deci, contestati valoarea vitezei cu care ati circulat.
Hotarati-va ce contestati si reformulati contestatia.
Succes!!!
Nu stiu foarte bine cum sa procedez. Decizia finala poate fi luata la prima infatisare. si as vrea sa ma folosesc de toate punctele slabe care le-au avut agentii. In cazul in care procesul verbal nu este anulat din cauza chestiunii cu intocmirea lui de catre alt agent, sper sa am noroc prin certificatul metrologic al aparatului radar care sa aibe o eroare de 4% ceea ce ar insemna ca am depasit cu doar 49 km/h viteza.

Alta pb. ar fi legata de martorul meu. Este cuvantul sau impotriva celui care ii reprezinta pe agenti deci ce sansa are? Sper din tot sufletul sa castig, altfel mi se va lua permisul pe 5 luni pentru ca se mai adauga o luna...Doamne-ajuta!
Parerea mea este ca sansele cele mai mari le ai bazandu-te pe lipsa de vizibilitate a indicatorului rutier de limitare a vitezei. In acest scop declaratia martorului va fi utila.
in ceea ce priveste eroarea aparatului radar treburile sunt putin incurcate. Valoarea de 4% reprezinta marja de erore, adica limita maxima a abaterii vitezei indicate de radar in raport cu viteza reala pentru ca aparatul radar sa fie declarat corespunzator. Dar, aparatul radar poate avea orice valoare a erorii cuprinsa in acest interval. Poti sa ceri certificatul metrologic al aparatului radar, dar, in cazul in care politia il va depune la dosar (ceea ce ma indoiesc), nu te va ajuta intrucat, probabil, va cuprinde atestarea ca aparatul corespunde conditiilor tehnice si este apt de functionare, fara sa se specifice valoarea reala a abaterii de masurare. Intr-un asemenea caz, poti sa prezinti in aparare faptul ca daca erorea de masurare este de 4%, ceea ce este legal, depasirea limitei de viteza este de 49 km/h in raport cu limita de viteza impusa de indicator (pe care nu ai avut posibilitatea s-o observi) sau de numai 19 km/h daca avem in vedere limita generala de viteza pe drumurile nationale. In ambele cazuri ai savarsit o contraventie dar, in niciunul dintre cazuri nu se aplica legal sanctiunea suspendarii dreptului de conducere.
Va doresc succes!!!
ing. dipl. Ioan Ciobanu - expert tehnic auto
ma gandesc ca ma pot baza si pe faptul ca procesul verbal a fost scris de alt agent diferit de cel care imi face constatarea. sau asta inteleg eu din
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor - actualizata la data de 27.04.2007

CAPITOLUL III
Aplicarea sanctiunilor contraventionale

Art. 21. - (1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.

Din acest articol nu asa s-ar intelege? ca doar cel care te opreste si te instiinteaza aplica sanctiunea? Apoi nu stiu daca se tine cont de faptul ca nu am fost instiintat ca pot completa la mentiuni dar chiar nu am fost lasat. (pentru asta nu am martor) . Va multumesc oricum pentru sprijinul acordat. Toate cele bune!

Alte discuții în legătură

Am depasit viteza legala mi s-a retinut permisul. ajutor va rog! razvan84 razvan84 In primul rand salut pe toti care sunt membrii ai acetui forum [i][b]DORESC DECAT SA IMI RECUOEREZ PERMISUL DE CONDUCERE AUTO NU SA ANULEZ P.V. DACA ACEST ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda Avecc Avecc Buna ziua, Va rog cei care aveti experineta sa aruncati un ochi peste aceasta plangere si sa imi spuneti daca este ok. Vreau sa o trimit ... (vezi toată discuția)
Retinere permis auto loricul loricul Am fost oprit in trafic de agentul de politie care mi-a intocmit proces-verbal pentru depasirea vitezei legale in localitate. Acesta sustinea ca radarul montat ... (vezi toată discuția)