avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Inainte de CEDO, putem desfiinta in instanta nationala ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Inainte de CEDO, putem desfiinta in instanta nationala o hotarire irevocabila solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil ? – in tem. art.13 recursul efectiv

Va solicit parerea cu privire la urmatoarea lipsa in c.pr.civ – contestatia in anulare (in opinia mea):
Hotarire irevocabila, recursul respins si solutionat cu incalcarea dreptului la un proces echitabil pentru motive ce se regasesc printre cele foarte multe din jurisprudenta CEDO cit si a ICCJ, dar nu se regasesc nici la 317 nici la 318 c.pr.civ. Contestatia in anulare inadmisibila.
De exemplu: la judecarea recursului nu s-a respectat principiul oralitatii, contrad., dreptul la aparare … fara a fi situatia citarii cu vicii de procedura (317 pct.1). Una din aceste situatii (si nu la judecarea recursului ci a fondului la judecatorie in prima si ultima instanta) a fost semnalata intr-un topic deja postat :
reclamantul a solicitat judecarea in lipsa, dar la primul termen desi piritul a depus intimpinare, instanta s-a pronuntat fara a o comunica, sau cel putin sa fi aminat pentru ca reclamantul sa ia cunostinta de intimpinare din dosar.
Alt exemplu: in motivarea hotaririi instanta a “cercetat” (s-a pronuntat) pe toate motivele de recurs, dar fara a lua in considerare argumentele recurentului . Dpdv art.318 nu este caz de contestatie in anulare, dar in optica CEDO s-a incalcat dreptul la un proces echitabil .

Conf. art.13 al Conventiei cel caruia i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil trebuie sa se poata adresa instantei nationale pentru reparatia adecvata care nu poate fi alta decit desfiintarea hotaririi irevocabile si rejudecarea recursului.
Nu credeti ca ar trebui atunci sa mai existe in c.pr.civ. pe la contestatia in anulare un articol, aliniat, punct care sa ia in calcul si cazul solutionarii recursului cu incalcarea Conventiei 6.1?

Pina una alta inainte de a sesiza CEDO eu am formulat contestatie in anulare in temeiul art.20 alin.2 Constitutie raportat la art.13 CEDO, aplicarea cu prioriotate a Conventiei fata de c.pr.civ. …
Ce parere aveti, este admisibila o astfel de cerere sau este mai intii necesar sa fie modificat c.pr.civ? Cum anume? Pe calea exceptiei de neconstitutionalitate nu prea merge, este o omisiune legislative, exc. neconst. este inadmisibila.
opinia mea este ca vi se va respinge contestatia in anulare ca inadmisbila avand in vedere temeiul de drept pe care l-ati invocat.faceti cerere la curtea europeana a drepturilor omului intrucat ati epuizat calea procesuala a dreptului intern.
art.11 Constitutie -> art.13 Conventie face parte din dreptul intern, nu ar fi in cazul acesta si recursul in tem.art.13 o cale legala de atac? (art.17 legea 304)
Am gasit cu titlu de exceptie jurisprudenta: o speta in penal ceva cu tergiversarea de catre parchet, respectivul s-a adresat direct judecatoriei inainte de a primi rezolutia, cererea admisa
Dar ce parere aveti, s-ar impune modificarea c.pr.civ.? Pentru ca sa nu mai umble atitia conationali la CEDO cind defapt ar fi totusi mult mai simplu sa fie rezolvate aceste dosare in instantele noastre.
Aceasta era ideea nu numai pentru mine am pus intrabarea.
Am vazut ca discutati si in alt topic, cititi gresit art. 13 din Conventia EDO.

Articolul 13
Dreptul la un recurs efectiv
Orice persoană ale cărei drepturi şi libertăţi recunoscute de prezenta convenţie au fost încălcate are dreptul de a se adresa efectiv unei instanţe naţionale, chiar şi dacă încălcarea ar fi fost comisă de persoane care au acţionat în exercitarea atribuţiilor lor oficiale.


Dumneavoastra interpretati acest articol pentru a asigura oricate cai de atac contra unor decizii judecatoresti pe care le criticati pentru incalcarea drepturilor omului. Insa incalcarea pe care o semnalati este constatata deja la nivelul unei instante de recurs si atunci, intregul proces legal este luat in considerare si va puteti adresa catre CEDO, din moment ce ati trecut prin procedura interna. In caz contrar, oricine ar considera ca instanta anterioara i-a incalcat un drept ar putea sa se adreseze unei noi instante nationale pentru a cenzura decizia si tot asa la infinit, ceea ce ar atrage incalcarea dreptului la rezolvarea cauzelor intr-un termen rezonabil (art. 6 Conventie).
@eumarian
Cred ca ar trebui sa fim mai smeriti si sa lasam tonul superior-didactic deoparte ! De ce felix motanul sa poata si eugen82 sa nu poata ?! Stii la ce fac trimitere ! Ia mai zi-mi acum de CEDO, de art. 6 ! Sau mai bine zi-le celor de la ICCJ, completul al saptelea ! Sper ca nu-mi vii cu vreun citat de genul Quod licet Iovis, non licet bovis. (Ceea ce-i este permis lui Jupiter nu-i este permis si unui bou)
E drept ca motanul e vice unde e, dar totusi...
:) Era o opinie argumentata ca nu poti sa faci recurs la recurs pe baza incalcarii drepturilor garantate de CEDO. Poate gresesc, dar n-am citit decizia amintita ... De ce dosar e vorba? Sau link.

Asupra caracterului secundar in speta al art.13 in raport cu art. 6.1 din Conventie, va citez si:
"Curtea aminteşte că, atunci când dreptul revendicat este un drept cu caracter civil, articolul 6§1 constituie o lex specialis în raport cu articolul 13, ale cărui garanţii se găsesc, în principiu, absorbite de aceasta. "

Din Crisan c. Romaniei 2003, mai sunt si Vasilescu c. Romaniei 1998 si altele.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce cale extraordinara de atac se poate promova ? Diana Ramona Diana Ramona In cazul unei plangeri contraventionale ptr o fapta prevazuta de OUG 195/2002 , s-a solicitat odata cu formularea acesteia , si judecarea in lipsa , cu ... (vezi toată discuția)
Introducerea prin legea 202/2010 a pct.1^1 la art.1 din c.proc. civ, este "constitutional"? Manole Dumitru Manole Dumitru Daca ne raportam la disp. art.20 respectiv art.21 din Constitutie, deasemeni si la prevederile aer.6 din CEDO, \"DREPTUL LA UN RECURS EFECTIV\", ... (vezi toată discuția)
Prioritate drept european cedo fata de c.pr.civ.????? eugen82 eugen82 Art.20 alin.2 Constitutie raportat la Conventia CEDO prevede aplicarea cu prioritate de catre instante a Conventiei fata de legile interne. Este sau nu ... (vezi toată discuția)