Inainte de CEDO, putem desfiinta in instanta nationala o hotarire irevocabila solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil ? – in tem. art.13 recursul efectiv
Va solicit parerea cu privire la urmatoarea lipsa in c.pr.civ – contestatia in anulare (in opinia mea):
Hotarire irevocabila, recursul respins si solutionat cu incalcarea dreptului la un proces echitabil pentru motive ce se regasesc printre cele foarte multe din jurisprudenta CEDO cit si a ICCJ, dar nu se regasesc nici la 317 nici la 318 c.pr.civ. Contestatia in anulare inadmisibila.
De exemplu: la judecarea recursului nu s-a respectat principiul oralitatii, contrad., dreptul la aparare … fara a fi situatia citarii cu vicii de procedura (317 pct.1). Una din aceste situatii (si nu la judecarea recursului ci a fondului la judecatorie in prima si ultima instanta) a fost semnalata intr-un topic deja postat :
reclamantul a solicitat judecarea in lipsa, dar la primul termen desi piritul a depus intimpinare, instanta s-a pronuntat fara a o comunica, sau cel putin sa fi aminat pentru ca reclamantul sa ia cunostinta de intimpinare din dosar.
Alt exemplu: in motivarea hotaririi instanta a “cercetat” (s-a pronuntat) pe toate motivele de recurs, dar fara a lua in considerare argumentele recurentului . Dpdv art.318 nu este caz de contestatie in anulare, dar in optica CEDO s-a incalcat dreptul la un proces echitabil .
Conf. art.13 al Conventiei cel caruia i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil trebuie sa se poata adresa instantei nationale pentru reparatia adecvata care nu poate fi alta decit desfiintarea hotaririi irevocabile si rejudecarea recursului.
Nu credeti ca ar trebui atunci sa mai existe in c.pr.civ. pe la contestatia in anulare un articol, aliniat, punct care sa ia in calcul si cazul solutionarii recursului cu incalcarea Conventiei 6.1?
Pina una alta inainte de a sesiza CEDO eu am formulat contestatie in anulare in temeiul art.20 alin.2 Constitutie raportat la art.13 CEDO, aplicarea cu prioriotate a Conventiei fata de c.pr.civ. …
Ce parere aveti, este admisibila o astfel de cerere sau este mai intii necesar sa fie modificat c.pr.civ? Cum anume? Pe calea exceptiei de neconstitutionalitate nu prea merge, este o omisiune legislative, exc. neconst. este inadmisibila.
Da, in caz de recurs la recurs se invoca exceptia inadmisibilitatii...
Atata timp cat partea a avut la dispozitie caile ordinare de atac se putea apara.
Cat priveste incalcarea in recurs a unui drept fundamental garantat de conventie de instantele romane ar trebui sa existe o instanta nationala care sa indrepte aceasta incalcare dar...nu exista...
Doar legiuitorul poate legifera in viitor asa ceva.
In prezent nu aveti sanse sa va judecati cu succes nici macar prin invocarea art 13 din CEDO.