avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie-preaviz / Concediu-odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie-preaviz / Concediu-odihna?

Lucrez in institutie publica pe perioada determinata cu statutul de persoana contractuala si nu de functionar. Contractul e incheiat anul trecut cu vechiul cod al muncii in vigoare. Pentru anul curent am dreptul la concediu de odihna.

Problema :

Am nevoie (fara a fi putut prevedea asta) ca iunie sa fie ultima luna de munca.

a. Pot sa iau concediul (programat legal in prealabil pe iulie integral) si din august sa fiu considerat cu contractul de munca incheiat fara a fi obligat sa fac perioada de preaviz?

b. Contractul meu individual (vechi) de munca prevede perioada de 15 zile calendaristice de preaviz in cazul demisiei. Cu cel nou cum e?
Trebuie musai 20 de zile ?
Sunt ele calendaristice sau lucratoare ?
E negociabila aceasta perioada sau nu in cadrul institutiilor publice pentru cazul contractualilor ?

c. Se poate considera in vreun fel perioada de preaviz concediul sau nu? Daca depun cererea zilele astea as avea teoretic timp sa fac acest preaviz pana la concediu dar mi-ar fi peste mana.

d. Sau chiar pot solicita fara concediu de odihna efectuat (nu vreau sa pierd banii de pe concediu) plata aferenta acestuia in baza ART.141 punctul 4 din noul cod al muncii (care prevede plata compensatorie concediului de odhina neefectuat in cazul incetarii contractului de munca) ?

Poate cineva sa-mi ofere una, doua, trei sau cate or fi solutii realizabile si simple?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Dorky , utilizator 18:45, 9 Iunie 2011
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata, nu veti beneficia decat de numarul de zile aferent perioadei 01 ian si pana la data expirarii contractului.
Daca contractul este incheiat pe perioada determinata va inceta de drept fara a fi nevoie de preaviz.
Ar trebui sa ne spuneti data expirarii contractului si daca doriti sa demisionati inainte de expirarea duratei contractului.
Cu certitudine pana in aceasta vara contractul nu inceteaza de drept.

E foarte utila informatia ca aceste zile de concediu se acorda de la 01 ian si pana la data terminarii contractului.
Problema preavizului ramane fiindca sigur nu expira contractul in aceasta vara.

In institutiile publice e negociabil preavizul?
Ideea e ca eu vreau sa plec cat mai repede, cum pot sa scap de acel preaviz?
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
Dorky, utilizator
Solicitati incetarea contractului cu acordul partilor (art.55 lit.b) si nu mai este nevoie de preaviz, contractul inceteaza la data convenita.
Asa am judecat ca ar fi bine sa procedez. Problema e daca nu voi gasi intelegere pentru incetarea contractului cu acordul partilor imediat ce se va termina concediul si va trebui sa stau in preaviz. Nici nu stiu cu cine ar trebui sa discut pe tema asta cu superiorul direct sau cu resursele umane?

Intr-adevar, contractul expira anul viitor si deci cred ca pot lua concediul integral pe anul curent.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
Dorky, utilizator
contractul expira anul viitor si deci cred ca pot lua concediul integral pe anul curent.

Da, dar daca plecati mai devreme dati din bani inapoi. Ramane avantajul zilelor efectuate.
Angajatorul este cel care hotaraste daca renunta la preaviz in cazul demisiei sau daca va aproba cererea cu acordul partilor. Solicitati o audienta la conducatorul unitatii. Si cu superiorul direct puteti discuta, poate va sprijina in demersul dv.

Alte discuții în legătură

Demisia si concediul restant cipoaca cipoaca Buna ziua Am urmatoarea problema> Vreau sa-mi depun demisia de la locul de munca (bugetar). As mai avea din concediul de anul trecut de luat 7 zile restante ... (vezi toată discuția)
Se plateste concediul de odihna in cazul prezentat mai jos? nicusan nicusan as vrea sa stiu daca se plateste concediu de odihna pt. anul 2010 unui salariat care s-a aflat in urmatoarea situatie: 1. in perioada oct.2010 - nov.2011 a ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa demisie ran ran Am cerut incetarea raporturilor de serviciu prin demisie.Dupa cateva zile am cerut concediul de odihna proportional cu timpul efectiv lucrat(imi ramasesera 5 ... (vezi toată discuția)