In cazul primirii in spatiu a unei persoane fizice care urmeaza sa deschida un PFA (scuzati formularea) pe acea adresa, exista posibilitatea anularii actului de primire in spatiu? Si daca da, exista alte implicatii legale sau economice si obligatii ale proprietarilor spatiului fata de persoana evacuata?
Pentru a primi în spaţiu o PFA trebuie să încheiaţi un contract de comodat sau de închiriere, înregistrat la Finanţe, pentru că numai aşa PFA îşi poate desfăşura activitatea economică.
În acel contract vor fi prevăzute clauze cu privire la prelungirea, modificarea şi încetarea contractului.
Dacă, după expirarea duratei sau rezilierea contractului, comodatarul/chiriaşul nu doreşte să plece de bună-voie din locuinţă, este necesară introducerea unei acţiuni de evacuare şi numai pe baza hotărârii de evacuare definitive şi irevocabile îl puteţi scoate afară din locuinţă, de bună-voie sau pe calea executării silite.
Anularea contractului nu poate avea loc, ci doar notificarea rezilierii sale sau încheierea unui act adiţional prin care părţile convin încetarea acestuia.
Nu există nici un fel de implicaţii economice ale proprietarului spaţiului faţă de persoana evacuată dacă se respectă prevederile legale şi clauzele contractuale.
Dacă există un contract de închiriere înregistrat la Finanţe, proprietarul spaţiului trebuie să achite impozitul pe venitul din cedarea locuinţei, în caz contrar săvârşeşte infracţiunea de evaziune fiscală. ;)
Multmesc pentru raspuns. Aici ma refer totusi la situatia in care persoana cu pricina este primita in spatiu ca persoana fizica, urmand ulterior sa deschida PFA cu acea adresa trecuta in acte. Deci la momentul primirii in spatiu nu exista nici un PFA.
Probabil intrebarea mea, putin mai pe scurt, ar fi ceva de genul: Daca primesc o persoana in spatiu (rezultand schimbarea adresei din buletin pe acel spatiu de locuit), pot la un moment dat sa ma "razgandesc"? Si daca da, in ce conditii?
Nu exista conexiune intre schimbarea domiciliului si stabilirea sediului PFA la aceeasi adresa. Fiecare operatiune are regimul ei.
Daca stabiliti domiciliul cuiva in apartamentul dvs, nu va puteti razgandi prea usor. Tot ce puteti face ca persoana respectiva sa nu mai aiba domiciliul acolo e o cerere de anulare a domiciliului, ceea ce presupune instanta. Totusi nu inteleg de ce ar fi asa important ca persoana sa nu mai aiba domiciliul acolo, asta nu ii creeaza niciun drept asupra proprietatii dvs. Cred ca mai mult va intereseaza radierea sediului PFA, care se face independent.
si eu subliniez ce a spus colega Andreea Lisievici: sunt 2 probleme diferite. am avut ceva asemenator dar era o soc com.
pana la urma sunt 2 operatiuni separate si ramane sa va mai ganditi daca se impune schimbarea domiciliului.
Am inteles partea in care este necesara instanta pentru schimbarea domiciliului. O intrebare suplimentara: proprietarul de drept al spatiului poate avea neplaceri economice sau juridice daca acel PFA intra in conflit cu legislatia? (ma refer aici la legislatia economica, actiuni care prin lege se pot rasfrange asupra posesiunilor respectivei PFA)
Fapta penala?
Irina S.
Contract de inchiriere intre doua persoane juridice. Obiectul contractului: un spatiu comercial.
Locatarul nu isi plateste chiria doua luni iar locatorul il ... (vezi toată discuția)