avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati la deslusirea unui certificat de mostenitor

In certificatul de mostenitor (eliberat in 1979) scrie:

De pe urma defunctului X ......................................decedat 1978 .............au ramas urmatoarele bunuri și următorii mostenitori
I. Masa succesoriala
bunuri imobile:
1. 1/2 teren..........................................................
2. 1/2 casa......................................................

Restul de 1/2 parte din avere de mai sus (de la punctul 1 și 2) formeaza cote de bun comun a sotului supravetuitor Y

II. Moștenitori:
1. Y ........... sotie..................cu cota 2/8
2. Z1........ fiu.....................cu cota 2/8
3. Z2...........fiu......................cu cota 2/8

Mentionez ca Z2 este fiu a lui X inainte de a se casatori cu Y (X nu a fost casatorit legal decat cu Y)
Mie mi se par cotele gesite (poate imi scapa ceva)
Va rog sa calculati (detaliat) cotele fiecarui mostenitor.
Daca este gresit ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 00:53, 10 Iunie 2011
m13d a scris:

Insa la un calcul simplu 2/8+2/8+2/8=6/8 mai vine cineva la mostenire?
Lipseste o cota de 2/8... cum i- o fi iesit?
Mie mi s-ar parea mai logic ca impartirea sa se faca:
Sot supravietuitor....2/8
Z1.............3/8
Z2.............3/8
Daca este gresit puteti cere refacerea certificatului de mostenitor de catre notarul care l-a intocmit sau daca aceasta nu mai este posibil de catre un notar din localitatea unde se gaseste bunul.

Exact, cotele inscrise in certificat sunt gresite. Intrucat certificatul a fost emis de catre fostul Notariat de Stat, nu aveti obligatia sa cautati notarul care l-a semnat, puteti merge la orice notar public din localitatea unde a avut defunctul ultimul domiciliu (nu localitatea unde se afla bunul...) si sa cereti rectificarea, iar acesta va solicita dosarul succesoral de la Arhiva de Succesiuni a Camerei Notarilor Publici.
athe a scris:

ca sa mergeti la alt notar ar trebui mai intai sa promovati in instanta o actiune pt anularea partiala a acelui certificat de mostenitor. si dupa atatia ani s-a prescris dreptul la actiune.

eu intelesem din ceea ce a scris athe ca nu mai pot face nimic
sa-mi explice cineva ceea ce a scris athe
Poate va explica chiar athe...........Personal, am alta opinie, pe care am exprimat-o detaliat..........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Doamna X cumpara un apartament. Ulterior, la momentul t0, se casatoreste cu domnul Y. Se iubesc, ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul la mostenire Emiliap Emiliap Doamna X, divortata, are un copil major, are frati si surori, se casatoreste cu domnul Y, vaduv, fara copii, are frati si surori. Amandoi au bunuri dobandite ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)