avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema:
Doamna X cumpara un apartament.
Ulterior, la momentul t0, se casatoreste cu domnul Y. Se iubesc, fac impreuna 2 copii, Z1 si Z2. Acum copiii sunt majori. Dupa care, doamna X moare.
Initial, Z1 si Z2 hotarasc sa renunte la succesiune in favoarea tatalui Y, urmand ca acesta sa vanda apartamentul si sa-l imparta in 3, pentru fiecare cate o parte.
Y si Z1 se prezinta la notar, Z1 semneaza in favoarea tatalui Y, dar Z2 se razgandeste brusc si nu mai vrea sa semneze.
Notarul este obligat sa faca succesiunea si sa imparta intre Y si Z2, ceea ce s-a si intamplat. Cat ar trebui ia fiecare dintre ei?
Ulterior, Z2 are mustrari de constiinta si vrea sa regleze situatia astfel incat Z1 sa ia si el partea lui. Unde si cum se poate face asta, in fata unei instante judecatoresti?
Va multumesc!
Florin
Ultima modificare: Luni, 14 Mai 2012
ContSters62689, utilizator


Lui Y , in calitate de sot supravietuitor ii revine o cota de 1/4 din imobil, rastul revenindu-i lui Z2.
Z1 este renuntator la succesiune, astfel ca nu-si mai poate schimba optiunea acum, el ar mai fi putut sa -si retracteze optiunea de renuntare doar intr-un termen determinat si doar pana cand nu fusese acceptata mostenirea de alti succesibili.
Y si Z2, daca doresc, pot sa-i cedeze si lui Z1 , daca doresc, printr-un act juridic transmisibil de proprietate.
Multumesc!
Cine elibereaza un astfel de act, transmisibil de proprietate, si in ce conditii?
In plus, daca-mi dati voie sa mai intreb ceva:
Este corect ca prezentarea celor trei, Y, Z1 si Z2 in fata notarului sa se faca decalat in timp? N-ar fi trebuit sa se prezinte toti odata?
Pentru ca de aceea a si aparut o astfel de situatie: Y si Z1 au semnat amandoi odata, iar Z2, care trebuia sa vina a doua zi, nu a mai vrut sa semneze in favoarea tatalui.
Notarul nu a gresit acceptand asta?
Spy007 a scris:

Multumesc!
Cine elibereaza un astfel de act, transmisibil de proprietate, si in ce conditii?


Ma refeream la incheieerea unui act de vanzare cumparare, donatie. Acestea sunt acte translative. Pentru aceasta va prezentati tot la notar.
Cu privire la neprezentarea celor trei succesibili in acelasi timp la notar, daca va referiti la prezenta acestora pentru a accepta sau renunta la succesiune, acest demers nu impunea prezenta concomitenta a celor trei succesibili , fiecare putea sa o faca in alta zi, insa in termenul de optiune succesorala .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor cezar2011 cezar2011 Buna ziua, va rog sa ma ajutati la deslusirea unui certificat de mostenitor In certificatul de mostenitor (eliberat in 1979) scrie: ” De pe ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat de mostenitor lolo0112 lolo0112 in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul ... (vezi toată discuția)
Eu și surorile mele, spre deosebire de fratele nostru, ne-am cedat cotele de moștenire după tata în favoarea mamei. acum vedem că fratele are o mare parte din avere, se mai poate face ceva? ionelatone ionelatone Buna ziua, S-a facut mostenirea dupa decesul tatalui meu si eu impreuna cu surorile mele am cedat in favoarea mamei ,iar fratele si-a tinut partea .Mentionez ... (vezi toată discuția)