avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare certificat de mostenitor

in anul 1990 X renunta la mostenire in favoarea fratelui sau Y, sub conditia ca Y sa transmita la moartea sa intreaga masa succesorala catre fiul sau, nepotul dupa frate al lui X. in anul 2007, Y moare, fara sa respecte aceasta intelegere pe care a avut-o cu fratele sau X. mentionez ca aceasta intelegere a fost una verbala. la impartirea masei succesorale ramasa dupa defunctul Y, s-au prezentat mai multi copii ai lui Y, nu doar cel caruia Y trebuia sa-i lase intreaga masa succesorala, conform intelegerii pe care a avut-o cu fratele sau X, atunci cand acesta a renuntat la partea lui de mostenire. in aceste conditii, X vrea sa revoce renuntarea sa la mostenire si in consecinta sa desfiinteze certificatul de mostenitor al fratelui sau Y. mai este posibil dupa atata timp sa faca asta, sau este prescrisa aceasta actiune?
subliniez ca X a renuntat la mostenire in favoarea fratelui sau Y, dupa ce in prealabil s-a inteles cu acesta ca fiul lui Y va fi unic mostenitor - intelegere care nu a fost respectata de catre Y; iar X a aflat ca Y nu a respectat aceasta intelegere abia in 2007, la moartea lui Y, cand la deschiderea succesiunii au venit ai alti copii ai lui Y.
Sa-si ia gandul!

1. renuntarea la mostenire nu se mai poate revoca.
2. chiar daca ar fi scris acea intelegere era egala cu zero. - un om poate stabili ordinea succesoarala numai pentru propria sa moarte nu si pentru a altora.
dar nu se poate considera ca i-a fost viciat consimtamantul prin dol sau eroare atunci cand a renuntat la mostenire, dat fiind faptul ca fratele sau l-a determinat sa renunte la mostenire tocmai sub acest considerent, ca-i va lasa fiului sau, deci nepotului renuntatorului, intreaga mostenire?
nu se poate... din moment ce a renuntat de bunavoie
a renuntat de bunavoie dupa ce in prealabil consimtamantul i-a fost viciat prin dol (sau eroare?) de catre fratele sau; care l-a convins sa renunte la partea sa de mostenire , promitandu-i ca intreaga masa succesorala ii va reveni fiului sau, deci nepotului celui care a renuntat. daca nu ar fi existat aceasta intelegere intre el si fratele sau, nu ar fi renuntat la mostenire.
Cred ca ar trebui sa renunti la invocarea viciilor pentru ca nu ai sanse pe acest aspect, mai bine sa te concentrezi pe probarea conventiei lor sub incidenta art. 691 C. Civ.
Adica, eu cred ca singura ta sansa (dar depinde de cum probezi intelegerea) este pe motiv ca aceasta intelegere echivaleaza cu un act de dispozitie al renuntatorului (atata timp cat renuntarea a fost conditionata), ceea ce echivaleaza cu o acceptare tacita a succesiunii care a avut loc inaintea exprimarii optiunii de renuntare.
Daca faci dovada ca exista prima optiune cea de acceptare tacita, aceasta atrage nulitatea celei de a doua optiuni.
Ar mai fi un aspect de lamurit.... ai spus ca "X a renuntat la mostenire".... renuntarea a fost expresa in termenul 6 luni de la deces (declaratie data la notariat si inregistrata in registrul renuntarilor) sau a fost data dupa termenul de 6 luni prin declararea lui X ca este strain de succesiune si nu a facut niciun act de acceptare tacita sau expresa?????

Alte discuții în legătură

Anulare renuntare la mostenire darek40 darek40 Buna ziua, In urma decesului bunicului meu urmata de cel al tatalui meu ne-am prezentat in fata notarului pentru dezbaterea succesiunii. Masa succesorala a ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral luminel luminel In 1986 a decedat autorul A. La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)