avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

In 1986 a decedat autorul A.
La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la mostenire.
Dupa 1990 si fiul D face cerere de reconstituire a dreptului de proprietate si este inclus in titlul de proprietate. In 1995 D a decedat, ramanand mostenitori sotia X si fiicele Y si Z.
In anul 2008 fiul B, introduce actiune de partaj, insa il cheama in judecata numai pe fratele C, cele 2 nepoate nefiind chemate la partaj, cu motivarea ca tatal lor, D, a renuntat la mostenire si este strain de aceasta.
Nepoatele Y si Z mai au dreptul la mostenire de pe urma bunicului lor?
In masura in care timpul va permite, va rog sa motivati.
Exista cumva vreun recurs in anulare promovat pe aceasta tema?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:38, 14 Noiembrie 2008
:O Daca titlul este emis si pe numele lui D , inseamna ca B si C au fost de acord ca si D sa culeaga din succesiune si implicit nepoatele Y si Z mai au ceva drept la succesiunea bunicului lor .
Daca exista un titlu de proprietate in care este inclus tatal D atunci sotia si ficele Y si Z trebuie sa deschida succesiunea si sa se intocmeasca certificatul de mostenitor al defunctului D in care trebuie inclus si acel titlu de proprietate.
Aveti la indemana o actiune in revendicare a dreptului de proprietate indiviza cu mostenitoii B si C.
Hotararea pronuntata nu va este opozabila pentru ca nu ati fost parte in proces (nu ati fost citate) chiar daca se motiveaza ca tatal D a renuntat la mostenire.
Renuntarea la mostenire a fost facuta inainte de aparitia Legii 18/1991 care a repus in drepturi toti mostenitori cu privire exclusiva la fondul funciar.
Instanta gresit a admis iesirea din indiviziune numai a celor doi frati B si C fara a cerceta daca D aparea in titlul de proprietate.
Angajati un avocat.
as avea o mica observatie.(legea 18/1991in vederea dreptului la retrocedare...profita doar celor ce nu au acceptat in termen de 6 luni....nu si celor ce au renuntat expres-vezi recurs in interesul legii -deciziaXI/2007pronuntat la inalta curte d e justitie si casatie)D nu ar fi trebuit sa fie pe titlu...cel ce renunta e considerat ca nu a fost niciodata mostenitor... Eu ma intreb cine facea parte din acele comisii?....de fapt....si Elena Ceausescu era academician-doctor-inginer....
b cristina a scris:

as avea o mica observatie.(legea 18/1991in vederea dreptului la retrocedare...profita doar celor ce nu au acceptat in termen de 6 luni....nu si celor ce au renuntat expres-vezi recurs in interesul legii -deciziaXI/2007pronuntat la inalta curte d e justitie si casatie)D nu ar fi trebuit sa fie pe titlu...cel ce renunta e considerat ca nu a fost niciodata mostenitor... Eu ma intreb cine facea parte din acele comisii?....de fapt....si Elena Ceausescu era academician-doctor-inginer....


Corectă observaţia. Renunţătorii nu pot beneficia de reconstituire dreptului de proprietate.

Liviu S.Bordaş
Totusi fata de decizia mai sus mentionata mi-as permite si o opinie separata . La epoca la care succesibilii renuntau la succesiunea lui decuius terenul agricol nu facea obiectul masei succesorale fiind scos din circuitul civil . Chiar daca prin renuntarea la succesiune renuntatorul renunta la insasi calitatea sa de erede aceasta renuntare se facea de multe ori in interes practic si in necunostiinta de cauza . Am vazut zeci de acte chiar notariale in care declaratia de renuntare era de forma " Renunt la succesiunea lui ......in favoarea fratelui meu ...... etc " sau expresia de forma " renunt la partea care mi-ar reveni din imobilul .... " si chiar multe persoane care renuntasera la succesiune si nu isi putreau explica de ce renuntarea la cota sa din casa defunctului este considerata acum de lege si renuntarea la intreaga avere . Multora cred ca nici macar nu li s-a " talmacit pe limba lor " de catre notarii de stat pe atunci ce implicatii comporta o astfel de renuntare astfel ca la epoca acelei declaratii consimtamantul lor nu a fost valabil exprimat . :D Mai sant si altii care pe linga declaratia de renuntare mai au si cite o chitanta de mina prin care ruda ramasa in casa defunctului platea sulta din bunurile succesiunii renuntatorului .

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a succesiunii Aaron Aaron Ce se intelege prin acceptare tacita? Daca intre toti mostenitorii este intelegere necontestata ca toti au dreptul la succesiune, dar numai unul a facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum se procedeaza daca?... b cristina b cristina cum se procedeaza daca dupa dezbaterea unei succesiuni la care au renuntat4 pers,ramanand un unic mostenitor,apar bunuri viitoare(ex terenuri retrocedate dupa ... (vezi toată discuția)
Revendicare micula micula In 1982 bunica din partea tatalui ,in virsta de 67 ani, a renuntat la drepturile sale de mostenitor dupa sora sa vaduva si fara copii in favoarea singurului ... (vezi toată discuția)