cum se procedeaza daca dupa dezbaterea unei succesiuni la care au renuntat4 pers,ramanand un unic mostenitor,apar bunuri viitoare(ex terenuri retrocedate dupa dezbaterea mostenirii)?se fa ce o alta dezbatere?un partaj succesoral? un partaj voluntar'?sau pur si simplu intra in posesia mostenitorului?
atunci,in baza la ce,au fost trecuti pe un titlu de proprietate (conf legii18/1991)si cei ce au renuntat?in jud Constanta s-a procedat in acest fel:cu procesele verbale ,eliberate de primarie ,in baza cererilor depuse,au fost trimisi sa faca un partaj voluntar,dupa care s-a eliberat un titlu de proprietate pe numele tuturor.E legal?specific ca se trata de renuntare,nu de neacceptare conf.art 700c.c
Ramane acelasi unic mostenitor, se marge cu actul de propietate al "noului" bun, la notariat, iar notarul emire un supliment de certificat de mostenitor in care include si acest bun.
Insa daca cererea de retrocedare este facuta si de cei care au renuntat la mostenire, discutia este mai complexa!
Cei care au renunţat la moştenire nu sunt îndreptăţiţi la reconstituirea dreptului de proprietate. Renunţarea a desfiinţat retroactiv tutlul lor de moştenitor.
Dacă renunţătorii au făcut cerere de reconstituire şi figurează în titlul de proprietate, solicitaţi anularea titlului.
Nu există nicio discuţie cu privire la renunţători. Jurisprudenţa este clară, doctrina la fel. Doar acceptanţii şi cei străini de succesiune pot beneficia de dreptul de reconstituire. Renunţătorii nu.
Partaj succesoral
luminel
In 1986 a decedat autorul A.
La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)