avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a succesiunii

Ce se intelege prin acceptare tacita?
Daca intre toti mostenitorii este intelegere necontestata ca toti au dreptul la succesiune, dar numai unul a facut formalitatile in termenul prevazut de legea 247/2005, succesiunea tuturor se poate face si dupa expirarea termenului.
Daca da, pe care lege se bazeaza?

Cel mai recent răspuns: ContSters7627 , utilizator 15:04, 5 Noiembrie 2008
Fiţi mai explicit. Legea 247/2005 nu reglementează regimul succesoral.

Succesibilul care nu a renunţat la succesiune este repus, în temeiul legii, în dreptul de opţiune succesorală în ceea ce priveşte bunurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.

Deci, nu toţi moştenitorii, ci doar cei care au acceptat succesiunea sau au rămas străini de ea prin neacceptare şi care au depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate vor beneficia de prevederile legii.
Renunţătorii, precum şi cei care nu au făcut cerere, nu vor beneficia de reconstituire.

Ce înţelegeţi prin succesiunea tuturor se poate face şi după expirarea termenului?

Liviu S.Bordaş
Voi fi mai clar: In termenul stabilit de legea 247/2005 numai un mostenitor a facut formalitatiile in care mentioneaza ca mai sunt alti mostenitori dar ulterior acestia nu au notificat in termen din motive tehnice.
Mostenitorul care s-a incadrat nu neaga ca mai sunt si alti mostenirori legali. Ei pot fi pusi in posesie si dupa
expirarea termenului cu consimtamantul tuturor mostenitorilor?
Aaron a scris:

Voi fi mai clar: In termenul stabilit de legea 247/2005 numai un mostenitor a facut formalitatiile in care mentioneaza ca mai sunt alti mostenitori dar ulterior acestia nu au notificat in termen din motive tehnice.
Mostenitorul care s-a incadrat nu neaga ca mai sunt si alti mostenirori legali. Ei pot fi pusi in posesie si dupa
expirarea termenului cu consimtamantul tuturor mostenitorilor?



Faptul că a menţionat că există şi alţi moştenitori s-a tradus în fapt prin cererea făcută şi în numele acestora? Dacă da, atunci şi ceilalţi vor beneficia de prevederile legii, deoarece cererea putea fi făcută şi prin mandatar. Dacă nu, cei care nu au depus cereri nu se pot prevala de prevederile legii. Consimţămîntul lor, nefinalizat sau nematerializat prin cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, nu poate impune autorităţilor, care vor fi ţinute doar de obligaţia faţă de cei care au efectuat procedurile prevăzute de lege.

Liviu S.Bordaş
Cererea formala si decisiva a fost facuta pe nume propriu desi a primit mandat de la ceilalti ,si a fost aprobata ca atare.
Sunt de acord ca autoritatiile nu pot fi responsabile dar cel care a acceptat succesiunea recunoaste ca a fost mandatar tacit pentru toti mostenitorii dar pentru scurtarea procedurii a notificat in nume propriu.
. In ce mod ii poate el despagubi? Cerere comuna la instanta de afi inclusi toti mostenitorii pe titlul de proprietate? Act V-C? Cedare a unei parti din teren? Vanzarea terenului si impartirea banilor?
cel care a acceptat succesiunea in nume propriu prin cerere a fost repus in termenul de acceptare cu privire la cota parte a sa din terenurile foste proprietatea autorului sau si atat . Nu putea sa fie repus in termenul de acceptare cu privire la cota parte a celorlalti succesibili din terenurile foste proprietatea autorului comun.:(

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate comun pentru toti mostenitorii legali Aaron Aaron Dintre toti fratii mostenitori legali pentru proprietate preluata abuziv, numai unul a facut notificare si a indeplinit toata procedura. Este corect ca la ... (vezi toată discuția)
Succesiune...cum se procedeaza daca?... b cristina b cristina cum se procedeaza daca dupa dezbaterea unei succesiuni la care au renuntat4 pers,ramanand un unic mostenitor,apar bunuri viitoare(ex terenuri retrocedate dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati liviaidita liviaidita Buna ziua.Iata un caz despre care as vrea sa va pun niste intrebari.Suntem 5 frati la parinti, parintii murind la un interval de 13 ani timp in care eu am avut ... (vezi toată discuția)