avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intre frati

Buna ziua.Iata un caz despre care as vrea sa va pun niste intrebari.Suntem 5 frati la parinti, parintii murind la un interval de 13 ani timp in care eu am avut grija de mama mea inclusiv inmaormantarea.Dupa decesul mamei pana in prezent,eu m-am ocupat de casa parinteasca cu tot ce cuprinde asta:intretinere.taxe.imbunatatiri etc singur fara nici un ajutor de la vreun frate voit sau nevoit din partea lor.Fratele cel mare s-a casatorit cu multi ani in urma si a primit drepturile de teren da la parinti:teren de casa si extravilan pe care l-a tercut la rolul lui.Noi ceilati frati nu am primit nimic de la parinti si nu avem niciunul rol pentru ca ne-am casatorit dupa 1958 ,am plecat dib sat in alte orase.Eu am locuit intr-un oras la 8 km de casa parinterasca si ma puteam duce mai des.Am facut cerere din proprie initiativa pentru retrocedarea dreptului de pamant de la colectiv pe fratii mei neinteresandu-i acest aspect.Fratii mei inclusib cel mare au deschis actiune in instanta si au cerut sa li se dea terenurile ce li se cuvin .Tin sa precizez ca de fapt discutiile au aparut cand toti ar fi vrut terenul intravilan pe care este amplasata casa.Intrebare:ce sorti de reusita am in fata fratilor mei si daca fratele cel mare care re rol mai poate veni la drept?Ceilalti frati care nu au facut cerere au drep la terenul intravilan?.Multumesc si astept un raspuns sau un sfat.
Cel mai recent răspuns: liviaidita , utilizator 22:06, 10 Octombrie 2008
Daca reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor s-a facut prin titlu si pe acesta nu sunt trecuti parintii ci numai dv. ar trebui ca ceilalti frati sa solicite mai intiii modificarea acestuia. Puteti sa ke opuneti celorlalti frati neacceptarea succcesiunii nici expres si nici tacit daca au trecut mai mult de 6 luni de la decesul ultimului parinte, iar in cazul fratelui cel mare daca este descxhisa o actiune de iesire din indiviziune puteti cerere raportul donatiilor, adica sa aduca la masa de partaj ce terenuri a primit prin inzestrare verbala de la parintii sai.
Cererea de raport este utilă doar în situaţia în care fratele împotriva căruia urmează a fi îndreptată va dovedi acceptarea succesiunii. Una dintre condiţiile admiterii cererii de raport este aceea ca donatarul să vină efectiv la moştenire. Dacă a renunţat la succesiune sau, neacceptînd în termen, este străin de aceasta, atunci nu datorează raportul, putînd fi constrîns doar la reducţiunea liberalităţii primite, în cazul în care liberalitatea încalcă rezerva succesorală.

Dar, în cazul de mai sus, dacă un singur descendent a depus cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, terenurile care fac obiectul cererii îi revin în totalitate, chiar dacă ceilalţi fraţi ar fi acceptat succesiunea. Principiul indivizibilităţii dreptului de opţiune este înfrînt de textul legii, potrivit căreia de prevederile ei beneficiază doar moştenitorii care au depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Este una dintre opiniile exprimate de doctrină.

Există şi opinia contrară, anume aceea că cererea de reconstituire a dreptului de proprietate făcută de către unul dintre moştenitori profită tuturor comoştenitorilor care au acceptat succesiunea, în timp ce moştenitorii care nu au acceptat-o (fără a renunţa însă la ea, deci cei care au lăsat să se împlinească termenul de opţiune fără a-şi exercita dreptul) nu pot beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate fără o cerere expresă în acest sens. Pentru aceştia din urmă, beneficiul conferit de lege fiind doar acela al repunerii în termenul de opţiune, ei pot accepta succesiunea numai prin depunerea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.

Dacă instanţa va interpreta textul legii în acest din urmă sens, iar fraţii vor putea dovedi că au acceptat succesiunea, atunci cererea de raport, făcută în subsidiar, va avea ca rezultat aducerea terenurilor primite de fratele mai mare la masa succesorală.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
themis, utilizator
In cazul de fata pot spune ca titul de proprietate este pe numele meu si la fratelui cel mare.Atunci asa am cosiderat ca nu-i pot trece pe toti,sa nu fiu singur,l-am trecut si pe el.Logica era ca oricum vom imparti terenul frateste,fara sa stiu pe atunci ca vor vrea toti terenul intravilan.Nu are nici o importanta faptul ca eu am investit in casa aia timp si bani?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune/iesire din indiviziune pisica1 pisica1 Buna ziua! As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie. Tatal meu mai are doi frati-un frate si o sora.In anii 90 cand s-au facut cererile de ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor Sofi96 Sofi96 Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii Aaron Aaron Ce se intelege prin acceptare tacita? Daca intre toti mostenitorii este intelegere necontestata ca toti au dreptul la succesiune, dar numai unul a facut ... (vezi toată discuția)