avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare

In 1982 bunica din partea tatalui ,in virsta de 67 ani, a renuntat la drepturile sale de mostenitor dupa sora sa vaduva si fara copii in favoarea singurului frate. Adaug faptul ca acea sora in momentul decesului (anul 1981)locuia in propria sa casa ce fusese nationalizata,ca si chirias al statului,impreuna cu fratele in favoarea caruia a renuntat. bunica mea.Iin 1983 bunica mea a decedat.Dupa revolutie,mai exact 1996,descendentii acelui frate au revendicat si obtinut pe legea 10 ,2 imobile in bucuresti pe care l-au si obtinut.De aceasta revendicare au beneficiat doar ei pe tatal meu nechemandu-l deoarece mama sa,respectiv bunica mea, a renuntat. Intrebarea mea este:
1. au procedat corect ? intr-adevar tatal meu nu mai avea nici un drept?
2.eu , ca nepoata, pot deschide un proces in vederea dobandirii partii ce se cuvenea tatalui meu?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:38, 25 Noiembrie 2008
Dacă imobilele naţionalizate făceau parte din patrimoniul celei la a cărei succesiune bunica dumneavoastră a renunţat, atunci nici bunica (dacă ar fi fost în viaţă), nici moştenitorii ei nu beneficiază de dreptul de reconstituire a dreptului de proprietate.

Legea 10 (ca, de altfel, şi legea 18/1991) repun în dreptul de opţiune doar succesibilii care nu au acceptat succesiunea, nu şi pe cei care au renunţat la ea.

Aşa fiind, puteau cere reconstituirea dreptului de proprietate doar moştenitorii (adică aceia care au acceptat succesiunea) şi cei rămaşi străini de succesiune prin neexercitarea dreptului de opţiune succesorală (cei care nu au acceptat).

Renunţătorii nu beneficiază de acest drept, deoarece, prin renunţare, dreptul lor de a moşteni s-a stins definitiv.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenitorului rezervatar grobianu grobianu Buna ziua! Tatal a lasat mostenire totul unuia dintre cei doi fii ai sai. Din cate stiu, fiul care nu a primit nimic are totusi dreptul la o anumita parte in ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face daca o persoana vrea sa vada un teren dar nu se poate prezenta la notar? 229759 229759 Buna ziua Vreau sa cumpar jumatate din terenul unde locuieste bunica mea, cu acordul ei. Terenul este pe numele ei si numele bunicului decedat.Ea are doi ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral luminel luminel In 1986 a decedat autorul A. La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)