avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tzeapa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tzeapa?

Am nevoie de un raspuns corect, profesionist si realist. Va multumesc.

Am cumparat un ap. intr-un bloc nou si nu l-am notat in CF.
Acelasi ap. a fost vandut si altcuiva si acea persoana si l-a notat in CF.
Ulterior, constructorul care a vandut acelasi ap. de 2 ori a ipotecat intreg blocul + terenul in favoarea unui tert pt. o suma de bani.
Acel tert l-a dat in judecata pe constructor si poate castiga procesul.

1. Ce se intampla daca tertul castiga procesul si executa terenul si blocul?

2. In ce masura oamenii care au notate antecontracte in CF inainte de inscrierea ipotecii si le pot pastra si pot cere sa se incheie actul autentic?

3. Ce se intampla cu cei care si le-au notat ulterior inscrierii ipotecii?

4. Ce este prioritar, antecontractele notate sau ipoteca? In ce ordine?

5. In cazul in care eu nu am notat antecontractul si acum oricum nu il mai pot nota, ce sanse am sa imi recuperez apartamentul? Chiar daca nu este intabulat, faptul ca s-a notat in CF inaintea mea desi eu am cumparat primul, inseamna ca nu mai pot spera la ap.?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: av.T.M. , utilizator 12:10, 9 Iunie 2011
1. Puteti recurge la procedura purgii, adica curatarea de ipoteca a imobilului. Ii platiti tertului ipotecar creanta si va pastrati apartamentul. Ulterior va intoarceti pentru recuperarea sumei de bani, prin subrogare in drepturile creditorului platit , de la constructor.
2.Antecontractul de vanzare cumparare da nastere doar unei obligatii de a face, nu confera vre-un drept de proprietate asupra apartamentului. Daca creditorul ipotecar executa primul imobilul nu aveti ce anume sa mai pastrati. Pentru sumele achitate cu titlu de avans din pret va puteti intoarce impotriva constructorului pentru recuperarea lor. Sunteti insa un simplu creditor chirografar.
3. Este acelasi raspuns ca la punctul 2.
4. Raspunsul de la punctul 2. Bineinteles ca ipoteca are prioritate. Antecontractul de vanzare cumpare nu confera nici un drept.
5. Cel care a cumparat si si-a intabulat primul dreptul de proprietate are prioritate.Dumneavoastra pe de o parte vorbiti de "cumparare" iar pe de alta parte spuneti ca ati incheiat un antecontract de vanzare cumparare. Daca tot ce ati incheiat este un antecontract de vanzare cumparare, chiar daca ati dat un avans din pret sau tot pretul, nu ati cumparat nimic. #-oSe cumpara prin contract nu prin antecontract.
Multumesc mult de raspunsul primit.
Deci doar daca ar fi fost intabulat se prezuma ca persoana este de buna credinta si atunci este greu sa demonstrezi reaua credinta.

In cazul unei notari de antecontract incheiat ulterior antecontractului incheiat de mine pt acelasi imobil, daca eu nu l-am notat inseamna ca am totusi o sansa in cadrul unui proces in fata celui care si l-a notat.
Simpla notare este doar informativa.
Sau gresesc?

In speta prezentata, in cadrul unui proces cel in favoarea caruia este ipoteca doreste sa ia tot blocul de la constructor desi exista antecontracte in CF. Toti promitentii cumparatori au facut cerere de interventie cerand sa se incheie contractul de vc autentic cu constructorul pt ca cel cu ipoteca sa nu ii arunce in strada.
Se poate asa ceva in conditiile in care exista interdictie de instrainare in CF in favoarea celui cu ipoteca?
Eu care nu am notat antecontract in CF pot sa intervin si eu in proces desi pe ap respectiv exista antecontract notat dar incheiat ulterior de al meu?

Va multumesc si sper sa ma lamuriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil doar cu cf comun kalinb kalinb Buna ziua, As dori sa cumpar un imobil, direct de la constructor. Dar pretul este suspect de bun. Construcorul zice ca are CF comun pe blocuri, si ca are ... (vezi toată discuția)
Intabulare apartament ipotecat vulpoiul vulpoiul Am achizitionat un apartament in cluj de la o firma printrun antecontract ,am platit ratele stipulate in antecontract la termen urmand ca suma de 800 de euro ... (vezi toată discuția)
Vanzatorii nu intabuleaza constructia finalizata. ce e de facut? tibica tibica In 2008 am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament aflat in constructie cu data incheierii contractului la momentul finalizarii ... (vezi toată discuția)