avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta de asigurat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta de asigurat

Sora mea a lucrat pina in decembrie 2010 in Romania. Vechimea ei la ultimul loc de munca fiind de 11 ani. S-a mutat in Italia si acolo ii cere pentru a fii luata in evidenta medicala, se cere adeverinta de asigurat sau ceva de genul asta, pentru ca fara asta nu poate fii inscrisa in Italia,nici ea si nici copilul ei in virsta de 6 ani care acum merge la gradinita acolo. Deci minorul merge la gradinita,este incris sa inceapa clasa 1 in sptembrie. va rog sa ma ajutati cu un sfat,cum pot obtine aceasta adeverinta de asigurat,daca ea nu mai lucreaza din 3-12-2010, si cine imi poate elibera acest act pentru ca ei sa fie luati in evidenta de statul Italian? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 14:37, 9 Iunie 2011
LEGE Nr. 95 din 14 aprilie 2006
privind reforma în domeniul sănătăţii

Art. 212
(1) Calitatea de asigurat se dovedeşte cu un document justificativ - adeverinţă sau carnet de asigurat - eliberat prin grija casei de asigurări la care este înscris asiguratul.

ORDIN Nr. 617 din 13 august 2007
pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justifi-cative pentru dobândirea calităţii de asigurat .....

Art. 20
(1) Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, după caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani: act de identitate, de-claraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document din care să rezulte că au calitatea de elev sau student;
c) pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului: act de identitate, document care să ateste că au fost incluşi într-un sistem de protecţie a copilului, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, un document eliberat de primăria din localitatea de domiciliu prin care să ateste că nu beneficiază de ajutor social;
d) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează veni-turi proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;
.............

Daca are dreptul, documentul se elibereaza de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
multumesc Arel pentru promtitudine! Dar cineva imi spunea ca aceasta adeverinta se elibereaza numai in cazul in care sora apare ca platitor de CAS. Ori ea nu mai lucreaza din Dec 2010 deci nu mai plateste nici CAS. Vreau sa stiu sigur sa nu ma trezesc ca merg dupa adeverinta si mi se cere nu stiu citi bani! De asta am expus situatia asa cum este,pentru a stii ce am de facut!!! Iti multumesc mult pentru sfat si astept sa ma luminezi daca trebuie sa ma prezint cu bani la CAS sau avind in vedere ca sora mea a lucrat pina a plecat imi poate CAS-ul elibera adeverinta fara a mai da niste bani??? Multumesc!
:vishenka:
Nu intamplator v-am prezentat un extras din Ordinul 617/2007, cel prin care se reglementeaza conditiile in care se elibereaza adeverinta de asigurat pentru fiecare categorie de persoane.
Din cate stiu, adeverinta are valabilitate de un an (a se vedea art. 21 din Ordin), asa ca daca era luata in Decemrie 2010, acum ar fi fost valabila.

Studiati atent Ordinul de mai sus si faceti o vizita de documentare, ori contactati telefonic CJAS de care apartineti, pentru a sti daca si in ce conditii (mai) puteti obtine documentul de care aveti nevoie.
Daca nu mai are calitatea de asigurat ma tem ca va trebui sa va informati ce conditii (financiare) sunt necesare pentru a o redobandi. Cel mai bine se clarifica lucrurile discutand cu functionarul Casei care elibereaza adeverintele, poate v-o poate elibera pe cea solicitata in Decembrie 2010.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
ContSters193759, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate - student, varsta de 26 ani vayllo vayllo Sunt student in ultimul an la doctorat si in luna august 2011 am inplinit varsta de 26 ani.Am fost la medicul de fam. si mi sa spus ca de anul trecut nu mai ... (vezi toată discuția)
Asigurarea in sistemul public de sanatate eyrene86 eyrene86 Am 24 de ani si momentan nu detin loc de munca. Am absolvit studiile de master in 2010, am cautat loc de munca, n-am gasit nimic si m-am inregistrat la somaj. ... (vezi toată discuția)