avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare remuneratie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare remuneratie

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legata de salariile neplatite la timp.
Mentionez ca doresc sa ajung in instanta pentru ca, oricat as incerca sa rezolv situatia pe cale amiabila, este din ce in ce mai dificil sa comunic cu cineva din cadrul companiei.
Salariile nu mi-au fost platite de mai bine de 3 luni, si mai nou am primit si comunicarea de preaviz si decizia se restructurare cf art 65(1).
Stiam ca in aceste situatii statul sustine cheltuielile de judecata. Va rog, am nevoie de Mai multe informatii privitoare la demersurile de judecata!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 10 Iunie 2011
1. În conformitate cu dispozitiile art. 81 alin. 8 din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz, în situatia în care angajatorul nu îsi îndeplineste obligatia de plata a salariului, asumata prin contractul individual de munca.

2. Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul in a carui raza teritoriala aveti domiciliu, chemati în judecată pe fostul angajator S.C. ....SRL solicitând instanţei ca, prin hotărârea judecătorească pe care o va pronunţa, să-l oblige la plata salariului pentru perioada ..... – ....... , în cuantum de ....... lei , actualizat cu indicele de inflaţie, precum şi la plata daunelor morale şi a daunelor-interese în cuantum de ........ lei.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Daca indepliniti conditiile prevazute de OUG nr.51/2008 puteti beneficia de ajutor public judiciar. Astfel:
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
Multumesc frumos ptr raspuns. Macar cu o particica m-am lamurit.
Acum caut un avocat care sa ma reprezinte pe toata perioada procesului; cineva care a mai avut cazuri de acest gen!

Puteti apela la orice avocat care sa va reprezinte in acest litigiu ... de preferinta, justitiabilii cauta avocati care pledeaza in circumscriptia instantei care va solutiona litigiul.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Taxe judiciare - pensionar anticipat partial Pănescu A. Pănescu A. Sunt divortata de 1 an si sunt intrată în pensie anticipat partiala din 01.01.2019 , Am de inaintat acțiunea de partaj , as vrea sa stiu daca conform legii ... (vezi toată discuția)
Scurtire taxa de timbru partaj white55511 white55511 La ce venit se face scutire de taxa de timbru pt introducerea actiunii de partaj?ca venit se iau in calcul si pensia alimentara pt copii,respectiv alocatia lor? (vezi toată discuția)