avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiile asimilate stagiului de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiile asimilate stagiului de cotizare

la calculul vechimii in munca se adauga perioada stagiului militar si anii de facultate?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:39, 11 Iunie 2011
Buna ziua. Doar la calclulul stagiului de pensionare.
tedissprest a scris:

la calculul vechimii in munca se adauga perioada stagiului militar si anii de facultate?


Da, constituie perioada asimilata.
Perioadele la care va referiti constituie perioade necontributive care se asimileaza stagiului de cotizare in vederea calculului pensiilor publice.

LEGE Nr. 263 din 16 decembrie 2010
privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
Da, constituie perioada asimilata.

Deci nu constituie vechime in munca. Constituie perioade asimilate care se ia in calcul la stabilirea dreptului de pensie.
Vechimea in munca este activitatea prestat in baza unui contract de munca. Pe timpul facultatii nu a existat contract de munca iar pe timpul stagiului militar contractul era suspendat.
Interventie moderator

Am rugamintea sa nu mai deschideti noi discutii daca doriti sa puneti intrebari legate de aceeasi problema. Continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos).

Multumesc!

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca mavrodinioan mavrodinioan Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca armata se calculeaza la vechimea in munca? Multumesc. (vezi toată discuția)
Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)