avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa penala

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si sa-mi explicati va rog ce inseamna urmatoarele.
- confiscarea sumelor obtinute de inculpat cf. art.19, alin 1 legea 678/2001 , art.118 Cp, art.329 alin 4 Cp. Mentionez ca infractiunea a fost comisa de sotul meu insa avem impreuna un apartament cumparat inainte de a comite el infractiunea. Intrebarea mea este imi vor confisca si apartamentul ?
- condamna inculpatul la pedeapsa principala de 7 ani cu aplicarea art. 71, 64 Cp si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor pe 3 ani. Va rog sa imi spuneti ce prevede art. 71 si art.64.
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 10:14, 10 Iunie 2011
Art. 64. - Pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:
a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;
b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;
c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii;
d) drepturile părinteşti;
e) dreptul de a fi tutore sau curator.
Interzicerea drepturilor prevăzute la lit. b) nu se poate pronunţa decât pe lângă interzicerea drepturilor prevăzute la lit. a), afară de cazul când legea dispune altfel.

Art. 71. - Pedeapsa accesorie constă în interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64.
Condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. a)-c) din momenul în care hotărârea de condamnare a rămas definitivă şi până la terminarea executării pedepsei, până la graţierea totală sau a restului de pedeapsă ori până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei.
Interzicerea drepturilor prevăzute în art. 64 lit. d) şi e) se aplică ţinându-se seama de natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, de împrejurările cauzei, de persoana infractorului şi de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutelă sau curatelă.
Pe durata amânării sau a întreruperii executării pedepsei detenţiunii pe viaţă sau a închisorii, condamnatul poate să îşi exercite drepturile părinteşti şi dreptul de a fi tutore sau curator, în afară de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotărârea de condamnare.
Pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii sau a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

nu, deoarece nu se incadreaza in art.118 CP. Au gasit sume de bani cash ptr care s-a pus sechestru asigurator sau au fost confiscate in urma perchezitiei?
Au confiscat bani in urma perchezitie. Insa cineva mi-a spus ca art. 19 din legea 678/2001 prevede ca se pot confisca si imobile in care au fost cazate victimele, iar fratele sotului meu ( cel care l-a bagat in aceasta situatie) a adus in apartamentul nostru o fata care a stat cateva luni.
Mai am inca o nelemurire daca nu va suparati, Pedeapsa de 7 ani pe baza carui art. a fost data fiindca art. 71 nu mi se pare ca face referire la pedeapsa ci tot la interzicerea unor drepturi. Multumesc din nou si va rog scuzati insistenta.
Pe baza art. 329 din Codul penal a fost aplicata pedeapsa principala , cat si cele accesorii.
Proxenetismul

Îndemnul ori înlesnirea practicării prostituţiei sau tragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către o persoană se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Recrutarea unei persoane pentru prostituţie ori traficul de persoane în acest scop, precum şi constrângerea la prostituţie se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută în alin. 1 sau 2 este săvârşită faţă de un minor sau prezintă un alt caracter grav, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

Este adevarat ca banii, valorile sau orice alte bunuri care au servit sau au fost destinate să servească, direct sau indirect, la comiterea infracţiunii prevăzute la alin. 1-3 şi cele care au fost dobândite prin săvârşirea acesteia se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Insa refuz sa cred ca se va confisca imobilul in care se practica prostitutia.Nu am mai auzit astfel de cazuri.
Va multumesc pt lamuriri . Indraznesc sa mai cer un sfat. 7ani, pedeapsa pentru sotul meu care se ocupa doar cu gazduirea fetelor si rareori primea banii de la clienti , fiind aproape obligat de fratele sau sa faca acest lucru si mai mult decat atat sotul meu l-a denuntat pe fratele sau la politie , nu este prea mult dupa parerea dvs.
Chiar daca facea doar aceste lucruri, admitand ca avut doar calitatea de complice( nu stiu daca este autor ori complice ) , pedeapsa complicelui este cea prevazuta de lege pentru autor , insa se individualizeaza in functie de contributia inculpatului la activitatea infractionala, se retin circumstante, atenuante si agravante, si se ajunge la pedeapsa aplicata.
Vedeti ca alin 3 precizeaza ca ,daca fapta s-a savarsit fata de un minor , maximul pedepsei prev. de lege este pana la 18 ani.daca au fost minori in cauza, se intelege de ce.Si daca nu au fost, probabil ca au existat probe la dosar din care sa reiasa contributia sa majora ...
In orice caz, ati exercitat caile de atac? daca da..asta este, altfel, s-ar mai putea schimba cate ceva.

Alte discuții în legătură

Explicatimi termeni ZburleaFlorin ZburleaFlorin În baza art.71 Cp interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit a teza a II a şi lit. b ca pedeapsă accesorie. În baza art. 81 Cp suspendă ... (vezi toată discuția)
Solutie hotarare penala oug nr. 195/2002 georgeclinciu georgeclinciu [quot]H O T Ã R Ã ª T E În baza art 87 alin 1 din O.U.G nr 195 / 2002 cu aplicarea art 320/1 alin 7 C.pr.pen condamnă inculpatul CG, , la o pedeapsa de 1 ... (vezi toată discuția)
Penal floringanea1 floringanea1 as dori sa stiu si eu la ce se refera art 71 cp ali 1,art 64 lit a teza 2, si litera b, si art 86 al 1 cp si art 359 cpp (vezi toată discuția)