avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Solutie hotarare penala OUG nr. 195/2002
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Solutie hotarare penala OUG nr. 195/2002

H O T Ã R Ã ª T E În baza art 87 alin 1 din O.U.G nr 195 / 2002 cu aplicarea art 320/1 alin 7 C.pr.pen condamnă inculpatul CG, , la o pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoana având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală. În baza art 71 alin 2 C.penal interzice inculpatului drepturile prev. de art 64 lit a teza a II a, b C.penal pe durata prev de art 71 C.penal. În baza art 81 C.penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, fixând un termen de încercare, în baza art 82 C.penal, de 3 ani. În baza art 71 alin 5 C.penal pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate se suspendă şi executarea pedepsei accesorii. Atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art 83 C.penal. În baza art 191 alin 1 C.pr.pen obligă inculpatul să plătească suma de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, în acestea fiind incluse şi cheltuielile judiciare reprezentând onorariu apărător oficiu, conform art 189 alin 1 C.pr.pen. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16.05.2012. Preşedinte

Nu inteleg care e treaba cu articolul 71 alin C . Care ar fi aceste pedepse ?
Cel mai recent răspuns: georgeclinciu , utilizator 20:23, 16 Mai 2012
Art. 71 se refera la pedepsele accesorii.

Continutul si modul de executare a pedepsei accesorii

Pedeapsa accesorie consta în interzicerea drepturilor prevazute în art. 64.

Condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute în art. 64 lit. a)–c) din momenul în care hotarârea de condamnare a ramas definitiva si pâna la terminarea executarii pedepsei, pâna la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pâna la împlinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Interzicerea drepturilor prevazute în art. 64 lit. d) si e) se aplica tinându-se seama de natura si gravitatea infractiunii savârsite, de împrejurarile cauzei, de persoana infractorului si de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutela sau curatela.

Pe durata amânarii sau a întreruperii executarii pedepsei detentiunii pe viata sau a închisorii, condamnatul poate sa îsi exercite drepturile parintesti si dreptul de a fi tutore sau curator, în afara de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotarârea de condamnare.

Pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei închisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei închisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Art. 64
Interzicerea unor drepturi

Pedeapsa complimentara a interzicerii unor drepturi consta în interzicerea unuia sau unora din urmatoarele drepturi:

a) dreptul de a alege si de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice;

b) dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat;

c) dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru savârsirea infractiunii;

d) drepturile parintesti;

e) dreptul de a fi tutore sau curator.

Interzicerea drepturilor prevazute la lit. b) nu se poate pronunta decât pe lânga interzicerea drepturilor prevazute la lit. a), afara de cazul când legea dispune altfel.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
Florea Ana-Maria Cabinet de Avocat , Avocat
Multumesc pentru raspuns , asta inseamna ca dreptul de a conduc tot mi-as fost suspendat ? Si daca da pe ce perioada ?
Odata cu ramanerea definitiva a hotararii d e condamnare vi se anuleaza permisul de conducere, asa incat nu mai aveti dreptul de a conduce. Dupa implinirea unui an de zile de la ramanerea definitiva a hotararii, va trebui sa sustineti inca o data examenul pentru redobandirea permisului (proba teoretica si practica)
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru amabilitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Legalitate anulare permis de conducere bestflorin bestflorin Am avut un accident de circulatie in urma caruia am fost condamnat la 1 an cu suspendare.Ca pedeapsa accesorie am primit interzicerea dreptului de a conduce ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa penala viodon2000 viodon2000 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati si sa-mi explicati va rog ce inseamna urmatoarele. - confiscarea sumelor obtinute de inculpat cf. art.19, alin 1 legea ... (vezi toată discuția)